Bir gerillanın burnu kanarsa kıyamet kopar!

Abone ol

Kandil açıklaması sonrası ilk kez İnternethaber'e konuşan Aysel Tuğluk sürece yönelik açıklamalarda bulundu.

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Kandil'den yapılan geri çekilme açıklaması sonrasında ilk kez konuşan Aysel Tuğluk, geri çekilmenin ancak barışın zeminini oluşturabileceğini, asıl bundan sonra yapılacakların sürecin gidişatına yön vereceğini söyledi.

ÇEKİLME SÜRECİ BİR BAŞLANGIÇ

"Böyle bir süreci başlatma stratejisi İmralı'dan geldi. Silahlı siyasetten, silahsız siyasete geçiş yapıyoruz. Demokratik mücadele yöntemleriyle Kürt sorununun çözümünün zamanının geldiğini ifade etti Kandil. Sayın Öcalan, son derece samimi ve kararlı adımların atılacağını hem mektuplarında hem de açıklamalarında söylemişti. Yeni bir dönem yeni bir başlangıç ifadeleri de bu sürece çok stratejik yaklaştığını ve bu konuda kararlılığını ifade ediyor. Ateşkes kararı, hemen sonrasında geri çekilme noktasında Kandil'e ilettiği mesaj, Kandil'in bu karara olumlu yaklaşması. Bütün bunlar, bu stratejik bakış açısının pratik adımları olarak hayata geçirildi. Geri çekilme konusu tabiki tarhi bir adım, Türkiye'de bir dönüm noktası. Geçmiş dönemde de ateşkesler yapıldı fakat hiçbir dönem bu kadar kararlı olunmadı ve süreçlerden sonuç alınamadı."

BUNDAN SONRAKİ ADIMLAR ÖNEMLİ

"Bu sefer devletin Kürtlerle çatışma ya da içeride bir çatışma pozisyonunu yaratmasının yararlı bir durum olmadığı, Kürtlerle birlikteliğin Türkiye'yi daha demokratikleşmesi ve iç sorunlarını çözmesi, Ortadoğu'da daha demokratik bir model olma açısından yararlı oldu. Bu yüzden bu gelişmeyi son derece önemli ve tarihi buluyorum. Çatışmaların artık sona erdiğine dair çok önemli bir karar verildi, yeni bir mücadele hattına geçildi. Bu demokratik mücadele süreci devam edecek ama araçlarını ve yöntemlerini değiştiriyor."

"Bundan sonraki süreç hükumetin ve devletin nasıl pratik adımlar atacağına göre de belirlenecek. Öcalan, birlikte yaşamak, demokratik çözüm, birlikte çözüm dedi. Ama Kürtlerin hakkını tanıyacak yasal, Anayasal düzenlemeler yapılmasını talep etti. Demokratik ilkeler ve metodlar içerisinde tartışalım ve çözelim dedi. Devletin de bu noktada paradigmasal, programsal bir zihniyet değişikliği yaşaması gerekiyor."

GERİLLA BARIŞA ŞANS TANIDI

"Geri çekilme tek başına bu meselenin çözüldüğü anlamına gelmiyor, çözüm zeminini yaratıyor. Diyalogla zeminin çözümü için gerilla barışa şans tanımak için geri çekildi. Bu işin özü bu. hukuk zaten problemli sorunun kaynağı bu, PKK'nın ve gerillanın varlığı da bununla bağlantılıydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bundan sonra, barış adına inşa edilecek mevcut ilişki biçimi, demokratik ilkeler çerçevesinde düzenlemek durumunda, barış ancak o zaman gerçekleşmiş olacak."

"Anayasal talepler de gerçekten evrensel ilkeler ve esaslar çerçevesinde istenen talepler. Ülkenin bütünlüğünü, sınırlarını tartışma konusu yapmayan, bayrağını da tartışma konusu yapmayan talepler. Bu coğrafyada birlikte eşit ve özgürlük temelinde bir ilişkinin kurulmasını talep eden, son derece insani, makul, akılcı ve reel diyebileceğimiz hak tercihi. Bunun hem Türklere hem Kürtlere, herkese kazandıracağını her iki taraf da kararlaştırdı, ayrıca Ortadoğu'da taşlar yerinden oynarken, siyasal coğrafya değişirken yeni dengeler oluştururken burada Kürtlere ve Türklere, herkese kazandıracağı, Ortadoğu'daki geçişlerin daha yumuşak daha az sancılı olmasını da sağlayacağını inandı."

BAŞKA SEÇENEKLER DE VARDI

"Öcalanın sözlerinden şunu çıkarıyorum, Türkiye ile ittifak tercih edildi. Bu bile çok tarihi bir bakış. Ortadoğu'da o kadar çok güç dengeleri var ki, Kürtler başka bir hak başka bir denge içerisinde de kendilerini var edebilirlerdi. Biliyorsunuz Karayılan bunu da açıklıyor aslında. Başka güç ve dengeler bize açıktı ama biz orayı tercih etmedik, önderimiz tercih etmedi diyor. Türkiye ile birlikte  olmayı daha doğru bulduk diyor."

"Zaman zaman Öcalan'ın bir şans olduğunu ifade ettik. Muhatap odur derken bunu söylemeye çalışıyorduk. Türkiyeden bakan Türkiyeden çözüm üretmeye çalışan, bu tarihsel 1000 yıllık birlikteliği, pozitif yönleriyle ele alan bir lider var karşılarında, umarım Türkiye bu şansı iyi değerlendirir. Oyalama, yanıltma pozisyonu Türkiye'ye de çok şey kaybettirir. Umut ediyorum, AKP böyle bir şeye yönelmez. Bundan sonra artık Anayasal süreç başlayacak, bu süreçte Kürtlerin halk olmaktan kaynaklı hakları anadil eğtim hakkı da dahil olmak üzere artık tanınması gerekiyor."

BİR GERİLLANIN BURNU KANARSA KIYAMET KOPAR

"Gerillanın çekilmesi aşaması çok kritik bir aşama. Bu aşamada bir takım provokasyonların olma ihtimali var. Barışı istemeyen çeşitli güç odakları var, Ortadoğu'daki dengelerden bazı güç odakları bu birliktelikten rahatsızlık duyabilirler. İçeride ve dışarıda bu süreci sabote etmek isteyenler olabilir, o nedenle çok dikkatli ve özenli olunması gerekir. Bizim açımızdan, gerçekten bu çekilme sırasında bir gerillanın burnu kanarsa bu kıyametin kopması demektir."

Süreci halka anlatmak için geziler yapacaklarını da belirten DTK eşbaşkanı Aysel Tuğluk şunları söyledi:

"MAsadaki çözümü gerçekleştirecek olan da halkın iradesi, halkın mücadelesi olduğunu biliyoruz. Kürt halkı bunun çok acısını yaşayan, bunun için çok mücadele veren bir halk. Onların, süreçte ne olup bittiğinden haberdar olmaları gerekiyor, biz bu anlamda bilgilendirme yapacağız. Sayın Öcalan'ın bakışı, siyasetçiler olarak bu süreci nasıl okuduğumuzu, bu süreçte nasıl bir rol ve misyon almamız gerektiğini, sürecin bilgilerini paylaşacağız. Çok fazla çabayı gerektiren bir süreçteyiz, bunu halka birlikte yapacağız. Hem birlikte hem de görev ve sorumluluklarımız paylaşma, beklentilerimizi ifade etme çerçevesinde bir gezi olacak."
 

Günün Önemli Haberleri