Bir gazetenin ölüm ilanı!
Abone ol160 yıllık bir gazete, skandallar ve kapatma kararıyla gelen son baskı...
News of the World gazetesinin kapanmasıyla 160 yıllık
bir tarih de sona eriyor.
Pazar günleri çıkan bulvar gazetesi ilk kez 1 Ekim 1843'te Londra'da basılmıştı - ama bu Pazar, yani 10 Temmuz 2011 günü son baskısını yapacak.
Gazeteyi kapatma kararı telefon dinleme ve polis memurlarına rüşvet verme iddialarının üzerine geliyor.
News of the World gazetesinin sahibi News International şirketi; ve bu şirket Amerikalı medya devi Rupert Murdoch'a ait News Corporation'un parçası.
News of the World'un haftalık satışları ortalama 2 milyon 800
bin baskıyı aşıyor.
Şirket, İngilizce yayımlanan gazeteler arasında en fazla okunanı News of the World olduğunu iddia ediyor.
News International'ın genel müdürü James Murdoch, gazetenin bugüne dek "İngiltere'nin en büyük reklam verenlerinin desteğini aldığını" ve "suçla mücadele, yanlışları bir bir ortaya dökme ve ülke gündemini çizmiş olmaktan gurur verici bir geçmişe sahip olduğunu" savundu.
Özel hayatlar
Ama aynı tarih, eleştiriden eksik kalmadı, hiç.
Genellikle zengin ve ünlülerin adının karıştığı bir çok seks skandalını ele almasıyla ün kazandı.
Gazetenin özel hayatlara olan ilgisi aslında eskilere dayanıyor.
Bulvar gazeteleri tarihçisi Chris Horrie, News of the World için "İngiliz gazete tarihinin önemli bir parçasıydı. 19'uncu yüzyılda yarı okur-yazar nüfusa sunulan gazeteler arasında en fazla tedavülde olandı" diyor.
Ancak Horrie, 20'inci yüzyılda Murdoch tarafından satın alındıktan sonra gazetenin gözle görülür ölçüde değiştiğini söylüyor.
Horrie'ye göre Murdoch döneminde News of the World, "parayla haber toplayan gazeteciler ve bu anlayışa dayalı gazeteciliğe yöneldi."
Olaylar hafta boyunca yaşanıyordu, özel haber niteliği taşımıyordu.
Ancak News of the World, tüm ünlülere, siyasetçilere ilişkin haberleri satın alıp Pazar gününe yığıyordu.
Horrie'ye göre "bu 1980'li yılların parayla habercilik anlayışıydı."
Hem önemi hem de dağıtımı açısından bakıldığında Pazar günleri yayımlanan bulvar gazetelerinin bir numarasıydı.
İngiltere'deki diğer önde gelen bulvar gazetesi Sunday Mirror ve People'ı çıkaran Mirror grubunu darmadağın etti.
News of the World 2000 yılında sübyancılık yaptığından şüphelenilen kişilere karşı "ifşa et, utandır" denen ve tartışmalı bir kampanya başlattı.
Olay, sekiz yaşında Sarah Payne adlı bir kızın kaçırılıp öldürülmesi üzerine patlak vermişti.
Hukuk mücadeleleri, skandallar
Gazetede Formula 1 patronu Max Mosley'nin beş kadınla sado mazoşist bir partiye katıldığı haberlerine yer verilmesi gizlilik haklarına ilişkin dev bir hukuk mücadelesini getirdi.
2008 yılında Yüksek Mahkeme, News of the World'un Mosley'in gizlilik haklarını ihlal ettiğine hükmedip 60 bin sterlin tazminat ödemesini kararlaştırdı.
Kuşkusuz gazetenin son yıllarda çalıştırdığı en ünlü gazeteci, gizli uzmanlık yapan Mazhar Mahmud'du.
"Şahte Şeyh" takma adıyla ifşa ettiği haberlerde Kraliyet Ailesi üyelerinden İngiltere Futbol takımının direktörü Sven Goran Eriksson'a kadar bir çok ünlü ismi hedef aldı.
Ancak 2007 yılında gazetenin Kraliyet editörü Clive Goodman ile özel dedektif Glenn Mulcaire'in, Prens William'ın yardımcılarını hedef aldıklarının ortaya çıkması üzerine hapse girmeleri ardından akıntı, yön değiştirmeye başlamıştı.
Ardından cinayet kurbanlarının ve ölen İngiliz askerlerinin ailelerine ait telefonları dinledikleri yolundaki iddialar bir bir geldi.
Gazetedeki telefon dinleme skandalını ortaya çıkaran ise özel haberler editörü Paul McMullan oldu.
McMullan, "Dünyada en fazla satan İngilizce gazetenin, 170 yıllık bir tarihin sonu. Kariyerimin önemli bir dönemini orada geçirdim ama haberi duyduğumda çok sevindim. 10 yıl önce orada çalıştığım için gurur duyardım. Geçen hafta ise utanç içindeydim." dedi.
Boşluğu doldurmak üzere Sun gazetesi artık Pazar günleri çıkacak ama News of the World'un okur kitlesini kim kapacak, merak konusu.
Bulvar gazetesi tarihçisi Horrie'ye göre gazete İngiliz gazete okuyucusu "o kadar da sadık değil."