Bingöl için 5 bin kat artış

Abone ol

Zafer Çağlayan, 22. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik modelinin meyvelerini verdiğini belirterek, “2013’ün ilk 3 ayında 2012’nin aynı dönemine göre Bingöl’de teşvik belgeleri ile yapılacak yatırım tutarı 5 bin kat arttı. Bingöl için 1 milyar lirayı aşkın yatırım teşvik belgesi alındı. Aynı şekilde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Siirt’e yapılan teşvik başvuruları ile istihdamda ortalama 5-10 kat artış var.” dedi.

Siyasileri, ekonomi aktörleri ile bir araya getiren genel kurulda söz alan Çağlayan, “2012’de dünya fırtına ile karşı karşıya kaldı. Bu ortamda Türkiye, dünyadan ve Avrupa’dan ayrıştı. Ürün sattığımız ülkelerin yüzde 75’i ekonomik ve siyasi sorunlara muhatap olurken, ihracatımızı yüzde 13,2 artırdık.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin büyümesinin ihracat odaklı olduğunu aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

“Ne mutlu ülkemiz 13 çeyrektir büyüyor, 38 aydır ihracatımız kesintisiz artıyor. Şu an Avrupa Birliği (AB) üyeleri yoğun ekonomik bunalım içinde iken, Türkiye her alanda önemli ilerlemeler elde ediyor. Burada Türkiye’yi ayrı kılan mali disiplinidir, bütçe disiplinidir. Böyle bir bunalımda önemli yara almayan Türkiye’nin ekonomide ortaya koyduğu başarı öyküsü tüm dünyada anlatılıyorsa bunun ardında kamu maliyesi ve bütçeye verdiğimiz önem yatıyor.

Geçen sene AB’nin bütçe açığı toplam milli gelirin yüzde 3,7’ye dayandı. Bu oran Türkiye’de yüzde 2’ye indi. Bu anlamda AB’nin 21 üyesinden daha başarılıyız. Aynı başarıyı kamu açıklarında da görüyoruz. AB’nin iç ve dış kamu borcunun toplam milli gelire oranı yüzde 85,3’ü buldu. Türkiye’nin iç ve dış kamu borçlarının milli gelirine oranı ise Maastricht kriterlerini de geride bırakarak yüzde 36,1 oldu. Yani kamu borçlarında da AB’nin 24 üyesinden daha iyi durumdayız.”

Türkiye’nin cari açığının 2012’de 38 inip 47,5 milyar dolara gerilediğini bildiren Çağlayan, “Burada en büyük itici güç ihracattır. Artan ihracat, cari açığı daralttığı gibi ülke için önemli mihenk taşı oldu. Geçen sene 152,6 milyar mal ihracatı, 44,2 milyar dolar hizmet ihracatı yaptık. Buradan elde ettiğimiz gelir 197 milyar doları gördü. O da 2003 Türkiyesi’nin toplam milli gelir rakamına denk geliyor.” dedi.

2012 Nisan ayında açıklanan yeni teşvik modelinin önemli bir hamle olduğunu ve meyvelerini vermeye başladığını anlatan Ekonomi Bakanı Çağlayan, şunları kaydetti:

“80 senede ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırım 14,6 milyar dolar idi. Ama bizim dönemimizde yani 10 senede ülkemize gelen uluslararası doğrudan yatırımlar 124 milyar dolara tırmandı. Bu rakam 80 senede gelen yatırımların 8,5 katını aşıyor.

Artan yatırımların işaretini yeni teşvik sisteminde de görüyoruz. Kanaatim şu an yürüyen çözüm sürecine sanayici de katkı yaptığı takdirde evelallah Doğu ve Güneydoğu Anadolu dâhil Türkiye’nin her bir yanı önemli yatırımlara tanık olacak. Malum hem 6. Bölge teşvikleri hem çözüm süreci ile Doğu ve Güneydoğu’nun ekonomik yapısı değişti. 2013’ün ilk 3 ayında 2012’nin aynı dönemine göre Bingöl’de teşvik belgeleri ile yapılacak sabit yatırım tutarı tam 5 bin kat arttı. Bingöl için 1 milyar lirayı aşkın yatırım teşvik belgesi alındı. Aynı şekilde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Siirt’e yapılan teşvik başvuruları ile istihdamda ortalama 5-10 kat artış var. Bu konuda MÜSİAD üyelerinin de ilgili ve duyarlı olduğunu görüyorum. Bölgede yapacakları yatırımlarla barışa sunacakları katkıdan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.”

Günün Önemli Haberleri