Binbir surat Sakka

Abone ol

Türkiye'de yakalanan El Kaide zanlısı Louai Sakka polislere ilginç ifadeler verdi.

El Kaide’in üst düzey operasyonlarında görevlendirildiği iddiasıyla hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılan Louai Sakka'nın, 16 farklı kod ad ve sahte isim kullandığı ortaya çıktı.

Sakka'nın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı anlatımların yeraldığı tespit tutanağı ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanığın kullandığı kod adları ve sahte kimliklere ilişkin bilgilere yer verildi. 
 
1996 yılı eylül ayında Peşaver'e giden Sakka'ya, ‘Ebu Abdurrahman El İstanbuli’ kod adı verildi.
 
Sakka'ya en çok kullandığı ‘Alaattin’ kod ismini ise Filistinli ‘Ebu Zubeydah’ adlı kişi, 1998 yılında Pakistan'da koydu.
 
El Kaide'nin Türkiye emiri olduğu öne sürülen Habib Akdaş ile Adnan Ersöz ve Ferudun Uğurlu ile İslamabad'da tanışan Sakka, burada kendini ‘Ayhan’ kod ismiyle tanıttı.
 
1999 yılı haziran ayında eşiyle Türkiye'ye gelen Sakka, 2000 yılı eylül ayına kadar Türkiye'ye gelen El Kaide üyelerinin sahte pasaport ve vize işleriyle ilgilenirken ‘Doktor’ ve ‘Ebu Muhammet’ kod adlarını tercih etti.
 
‘Ali Türki’ kod ismini de kullanan Sakka, Antalya'da gerçekleştirmeyi planladığı İsrail gemilerine yönelik saldırı hazırlığı sırasında malzemeleri sipariş ederken ‘Hacı Ömer İnanç’ ismini kullandı.
 
2005 yılı ağustos ayında Diyarbakır Havalimanı'nda ‘Ekrem Özel’ sahte kimliği ile yakalanan Sakka, ‘Ahmet Hassun’ adına düzenlenen sahte kimliğiyle de kendini tanıttı. 
 
Daha önce ‘Kusai Saker’ sahte kimliği ile yakalanan ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yasal işlem yapılarak sınır dışı edilen Sakka, ‘Salih Aydın’ adına düzenlenen sahte kimliği ise Suriye'den aldı. 
 
Sakka’nın sahte pasaportları
 
‘Salih Aydın’ ismiyle düzenlenen sahte pasaport da kullanan Sakka, Felluce'de ölen arkadaşı ‘Muhammed Faiz Bai’nin pasaportu ile 6 haziran 2005'te Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.
 
El Kaideli Sakka, aynı yılın ağustos ayında Diyarbakır Havalimanı'nda yakalandığında üzerinden ‘Ekrem Özel’ adına düzenlenmiş sahte pasaport çıktı. 
 
Sakka, 2000 yılında Türkiye'de aranır duruma düştüğü sırada da, Habib Akdaş'tan kendisine sahte pasaport bulmasını istedi.
 
Suryeli Sakka, Akdaş'ın getirdiği ‘Engin Karadağ’ ismine düzenlenen sahte pasaportla 4 eylül 2000'de Adana Havalimanı'ndan Suriye'ye gitti.
 
Louai Sakka, buradan da doğum tarihini değiştirerek resmini yapıştırdığı ‘Mahmut Çağıran’a ait yeşil pasaportla İran'a geçti. 2001 yılı aralık ayında ‘Emin Yazıcı’ adına düzenlenen sahte pasaportla Türkiye'ye giriş yapan Sakka, 2002’de yine Türkiye'ye geldi.
 
2002 yılının ağustos ayında Suriye'ye giden Sakka, ‘Yusuf Maraşlı’ adına düzenlenen sahte pasaportu kullandı.
 
Sakka, yakalandıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde polislerle yaptığı mülakatlarda, El Kaide'nin üst düzey yöneticilerinden olan Zerkavi'nin kendisine ‘küçük kardeşim’ diye hitap ettiğini, ‘Louai’ adının ‘canavar' anlamına geldiğini ve kendisinin de ismine laik olduğunu söylediği belirtildi.
 

Günün Önemli Haberleri