Binali Yıldırım büyükelçilere seslendi
Abone olBaşbakan Binali Yıldırım 9. Geleneksel Büyükelçiler İftar programına katıldı.
Başbakan Binali Yıldırım 9. Geleneksel Büyükelçiler
İftar programında yaptığı konuşmada gündemi
değerlendirdi.
Yıldırım, Türkiye'nin dış politikadaki duruşunu anlattığı konuşmasında, İsrail ile yapılan mutabakat anlaşmasına da değindi. "Bu vesileyle Türkiye'nin pozisyonunu bir kez daha net olarak ortaya koymak isterim. Daima adalet ve hakkaniyet temelinde insanlığı savunmaya devam edeceğiz. Herkesin iyiliğini istiyoruz." diyen Yıldırım, Gazze'nin yanında olduklarını söyledi.
İşte Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:
ABD SEÇİMLERİNDE TRUMP'IN SÖYLEMLERİ
Yakın müttefik ve ortağımız Amerika Birleşik Devletleri'nde
başkanlık seçim kampanyası devam etmektedir. Bu kampanyada, öne
çıkan kimi nefret söylemlerini körükleyen İslam karşıtı
söylemlerden de rahatsızlığımızı ifade etmek isteriz. Bu
yaklaşımların seçim sürecinin ötesinde zemin kazanmaması ve etkin
politikalarla dengelenmesi hayati öneme sahiptir.
İSRAİL İLE YAPILAN MUTABAKAT
(Türkiye-İsrail arasındaki mutabakat) Yeni dönemin iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum. 31 Mayıs 2010'da abluka altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisindeki şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Bu vesileyle Türkiye'nin pozisyonunu bir kez daha net olarak ortaya koymak isterim. Daima adalet ve hakkaniyet temelinde insanlığı savunmaya devam edeceğiz. Herkesin iyiliğini istiyoruz. Gazze'de ilaç bulamayan insanın hukukunu da Myanmar'da yoksulluğun pençesinde bırakılan insanı da Halep'ten sürgün edilen masum insanların da yaşama hakkını dün sahiplendiğimiz gibi bugün de yarın da sahiplenmeye devam edeceğiz.
IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ
Bölgemizde istikrarın tesisi bakımından kilit konumda olan ülkelerden biri de şüphesiz Irak'tır. Dost ve kardeş Irak'ın toprak bütünlüğünü koruması, dış politikamızın önemli hedeflerinden biridir. Aramızda koparılamaz bağlar bulunan Irak'ın güvenlik ve refahı, Türkiye'nin ki kadar önemlidir.
Türkiye'nin ne denli kararlılıkla insani vazifeler üstlendiğine her gün şahit oluyorsunuz.
Suriye'deki insani krizle mücadele etme yükümlülüğü sadece komşu ülkelere havale edilecek bir iş değildir. Sorumluluk paylaşılması adına atılacak adımlardan biri yeniden yerleştirmedir.
AB İLE GERİ KABUL ANLAŞMASI
2015 Ekim ayında günlük 7 bini bulan Ege'de düzensiz geçiş, son dönemde 50'ye gerilemiştir. Bu çarpıcı azalma eğilimi yaz aylarında da devam ettiği takdirde NATO faaliyetlerinin devamı için operasyonel bir ihtiyaç kalmayacaktır.
AB'nin ülkemizdeki Suriyeliler için yardım sağlaması da öngörülmektedir. Ülkemizdeki Suriyelilerin şartlarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
İNGİLTERE'NİN AB'DEN AYRILMA KARARI
AB'deki son gelişmelere baktığımızda öne çıkan husulardan biri Birleşik Krallık'ta yapılan referandumdur. Demokrasi ve milli iradeye saygıyı esas alan bir yönetim olarak bu kararın hayırlı olmasını dilerim. AB için yeni bir dönem başlamıştır. Bu gelişme ilk teşkil etmesi açısından hayati öneme sahiptir. AB'nin önünde cevabı meçhur sorular ve sorunlar olacaktır. Birleşik Krallık AB'ye bir mesaj vermiştir. AB'nin bu mesajı okuması gerekir.
Türkiye olarak AB'nin güçlenerek devam etmesinden yanayız. Avrupa'da doğan en büyük risk, milliyetçi ve ırkçı söylemlerin güç kazanma ihtimalidir.
Irkçılık, İslam korkusu, İslam karşıtlığı, Avrupa başta olmak üzere bütün insanlık için yeni bir tehdit alanıdır.
İnsanlık adına, bütün insani değerleri tehdit eden her türlü aşırılığa karşı uyanık olmak zorundayız.
Türkiye, Birleşik Krallık'taki siyasiler tarafından tartışmanın odağına çekilmeye çalışmış ancak ülkemiz vakarlı duruşunu muhafaza etmiştir.