BİM neden zam yaptığını açıkladı! Yapmasaydık...

Abone ol

İthal girdili hammadelerdeki fiyat artışı nedeniyle üreticilerin maliyetlerinin arttığını kaydeden Bim İcra Kurulu Üyesi ve CFO’su Haluk Dortoğlu ise kendilerinin de bu artışın bir kısmını ürünlere yansıtmak durumunda kaldıklarını, aksi taktirde tedarikçilerin üretim yapamayacaklarını anlattı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın "Dalgalanmayı fırsat görüp stokçuluk yapanlar var, önlem alınacak" açıklamasıyla ilgili olarak iş dünyası temsilcileri değerlendirmelerde bulundu. 

Dünya gazetesinde İrem Çetingöz ve Sercan Akıncı'nın haberine göre, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf kesiminde stok olmadığını fakat dolara endeksli ürünlerde fiyatların yükseldiğini belirtti. Buna karşın birtakım fırsatçıların da ortaya çıktığını anlatan Palandöken, şunları kaydetti:

'SANKİ HER ŞEY YURTDIŞINDAN GELİYORMUŞ GİBİ BİRÇOK ÜRÜNE ZAM YAPILDI'
"Dolardaki artışın 2 katı kadar fiyat artışı yapanlar var. Sanki her şey yurt dışından geliyormuş gibi birçok ürüne zam yapıldı. Tüketici bilinçli olduğu için esnaf bunu yapamaz ama tarım ürünlerinde stoklama yapılıyor. Adam tohum almış, ekmiş, biçmiş ama dolar arttı diye ürün fiyatını yükseltiyor" diye konuştu.

Palandöken, stokçuluğu meslek edinenler olduğuna da işaret etti. 1 koli suyun fiyatında 2 liralık artış gerçekleştiğini kaydeden Palandöken, "Fiyat daha da artacağı beklentisine giren bazı kişiler su stokluyorlar. Adamların işi su ile ilgili değil normalde. Plastik fiyatları nedeniyle şişe su fiyatlarının da artmasını bekliyorlar" dedi.

'TEDARİKÇİ 'VADELİ SATMIYORUM' DESE ÜRETİM DURABİLİR'
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı da bugün her türlü tedariğin dolar endeksli olduğunu dile getirdi. Pamuk fiyatlarının borsada dolarla belirlendiğini hatırlatan Özhamaratlı, üreticilerin TL ile satmaktansa hiç satmamanın daha iyi olduğunu düşündüklerini ifade etti. Sanayicilerin bu nedenle kendilerini korumaya aldıklarını söyleyen Özhamaratlı, şöyle devam etti: 

"Fiyat artışlarına önlem alma konusunda iki taraflı düşünmek lazım. Sanayici ürünü sattıktan sonra elindeki malı yerine koymak ister. Malı 80 liraya satıp 90 liraya yerine koyarsa kaybı olur. Vadeler de fiyat artışını tetikliyor. Piyasada peşin çalışan yok. Bu beni endişelendiriyor. Tedarikçi ‘vadeli satmıyorum' dese üretim durabilir."

Perpa Başkanı Mithat Yümlü de piyasada vadeden kaçış olduğunu belirtti. Nakit sıkışıklığı yaşandığını belirten Yümlü, bu nedenle insanların malda kalmak yerine nakitte kalmayı tercih ettiğini savundu.

MARKETLERDE ZAM ORANI YÜZDE 30'U BULDU 
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, sektör temsilcilerinin önlerini görememekten şikayet ettiklerini belirtti ve doların iniş çıkışının piyasada tedirginlik oluşturduğunu kaydetti. Altunbilek, "Firmalar biraz daha temkinli. Sanayi amaçlı değil de ihtiyaç amaçlı ürün veriyorlar. Şu anda perakende sektörü olarak sıkıntımız yok" dedi. Halen marketlerde kısmen ortalama yüzde 10-30 arası zam olduğunu anlatan Altunbilek, "Firmalar zam yapmak istiyor. Genelde bu şekilde fiyat geçişleri var. Süt, peynir, deterjan gruplarında zamlar var. Eylülde doların sabit oturması dengeleri tekrar rahatlatır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'ZAM YAPMAZSAK FİRMALAR ÜRETEMEZ' 
İthal girdili hammadelerdeki fiyat artışı nedeniyle üreticilerin maliyetlerinin arttığını kaydeden Bim İcra Kurulu Üyesi ve CFO'su Haluk Dortoğlu ise kendilerinin de bu artışın bir kısmını ürünlere yansıtmak durumunda kaldıklarını, aksi taktirde tedarikçilerin üretim yapamayacaklarını anlattı.

Günün Önemli Haberleri