Bilimadamları şaştı kaldı
Abone olKuyrukluyıldızdan alınan toz parçacıkları işin esrarını çözeceğine daha da karmaşık hale getirdi.
Amerikan Stardust uzay aracının Wild 2 adlı kuyrukluyıldızdan aldığı parçacık ve tozlar, kuyrukluyıldızların esrarını çözeceğine muammayı daha da büyüttü.
Uzay sondasının ocak ayında yeryüzüne getirdiği toz ve parçacıkları inceleyerek kuyrukluyıldızların kökenini anlamayı bekleyen bilimadamlarının kafası daha da karıştı. Johnson Uzay Merkezi'nden Donald Brownlee, yaptıkları incelemede kendilerini en fazla şaşırtan şeyin, tozların hem sıcak hem de soğuğa işaret etmesi olduğunu söyledi.
Astrofizikçilerin sandığının aksine, kuyrukluyıldızların buz, toz ve gaz parçacıklarından ibaret olmadığının anlaşıldığını belirten bilimadamı, kuyrukluyıldızların farklı kökenlere ve karmaşık yapılara sahip gök cisimleri olduğunu kaydetti. Washington üniversitesinde astronomi dersleri veren Brownlee, Wild 2'nin bu karmaşık yapıya güzel bir örnek olduğunu belirtti. Stardust projesinde görev almış Michael Zolensky de, kuyrukluyıldızların farklı sıcaklıklarda ve farklı yerlerde, mesela güneşe hem çok yakın (sıcak) hem çok uzak (soğuk) noktalarda oluşan değişik materyallerden meydana gelmiş gibi gözüktüklerini söyledi.
Zolensky, Stardust'un getirdiği numunelerde, Hawaii'nin yeşil kumsallarında bolca bulunan ''olivin'' taşının tespit edilmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti. Yüksek hararet altında oluşan ''olivin''; demir ve magnezyum gibi elementlerden meydana geliyor. Zolensky'ye göre, Wild 2 numuneleri ayrıca oluşumları yüksek sıcaklık gerektiren ve alüminyum, titan ve kalsiyum içeren farklı materyalleri de içeriyor. Stardust sondası, 2004 ocağında Wild 2'ye 225 kilometre sokularak kuyrukluyıldızın arkasında bıraktığı parçacık ve tozları toplamıştı.
Uzmanlar, bu numuneleri inceleyerek, güneş sisteminin 4,5 milyar yıl önceki doğumunun kalıntıları gözüyle baktıkları kuyrukluyıldızların kökenlerine ait bilmeceyi çözebileceklerini düşünüyorlardı. Wild 2'nin parçacıkları incelenmek üzere dünyada 150 araştırmacıya gönderilmiş bulunuyor. Stardust'un topladığı ''yıldızlararası'' parçacıklar da yakında incelemeye alınacak.