Bilim magazinleşmesin!

Abone ol

Astrofizik Uzmanı Koçer, güneş tutulmasının depremle ya da burçlarla ilgisi bulunmadığını söyledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Astrofizik Uzmanı Prof. Dr. Dursun Koçer, güneş tutulmasının depremle ya da burçlarla ilgisi bulunmadığını söyledi.

''2006 Tam Güneş Tutulması ve Astronominin Fen Bilimlerindeki Yeri'' konulu sempozyuma katılan Prof. Dr. Koçer, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'de haftalardır, güneş tutulmasının depremi tetiklediği yolunda görüşler ortaya atıldığını belirten Koçer, ''Güneş tutulmasının, depremle ya da burçlarla en küçük ilgisi yoktur'' dedi.

Bazı kesimlerin, güneş tutulmasıyla deprem arasında ilişki varmış gibi göstermeye çalıştığını ve tutulmanın sonucunda deprem olacakmış gibi konuştuğunu anlatan Prof. Dr. Koçer, şöyle devam etti: ''Gerek jeofizikçiler, gerek astronomlar, bugüne kadar bilimsel olarak güneş tutulmalarının depremi tetiklediğine dair hiçbir veri elde etmedi.

Hiçbir çalışma böyle bir gerçeği ortaya koymadı. Bu söylenenler tamamen bilim dışı bazı kaynaklardan hareketle elde edilen sonuçlardır. Bunun da bilimle, bilim insanıyla hiç ilgisi yok. Halkımız şunu bilsin: Depremler her gün olmaktadır. Ortalama her yıl dünyada 30 bine yakın deprem olmaktadır. Bu da aşağı yukarı günde 100 deprem oluyor demektir. Bu demektir ki, her zaman için deprem olabilir. Bunu meydana getiren şeyin güneş tutulması olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.''

İnsanların her konuyla ilgili gerçekleri öğrenebilmesinin tek doğru yönteminin bilim olduğuna vurgu yapan Koçer, bilimin dışında, söylenen, yayınlanan hiçbir şeyin insanlığın sağlığı ve yararına olmadığını vurguladı. Koçer, ''Biz şunu söylüyoruz: Güneş tutulması bir şölendir. Biz de tutulmayı şölen haline getirerek izlemeye çalışacağız. Bu olaya bir doğa şöleni olarak bakıyoruz'' diye konuştu.

Güneş tutulmasının, bazı burç insanlarını etkilediği yolunda haberler yayınlandığını da dile getiren Koçer, bunun da gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle devam etti: ''Güneş tutulması burçları etkilemez. Bunlar bilimin tespit ettiği şeyler değil. Bu, bilimi magazinleştirmek isteyenlerin işidir. Bilimi popülerleştirelim ama magazinleştirmeyelim. Bilimi insanların anlayacağı şekilde anlatalım, etkilerini anlatalım. Bu, bilimin popüler hale getirilmesidir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur ama magazin haline getirmenin hiç gereği yok.''

Güneş tutulmasının, hayvanlar üzerindeki etkisine de değinen Koçer, tutulma anında kuşların ağaçlara konarak tünediklerini, bazı hareketlerinin değiştiğini ama tutulmanın, fiziksel olarak doğrudan, hayvanlara ve bitkilere bir etki yapmadığını sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri