Bilim insanları pil gerekmeden çalışan akıllı cihazlar için büyük adım attı
Abone olTechxplore'un paylaştığı verilere göre Waterloo Üniversitesi’nden bilim insanları batarya ve şarj gerektirmeyen akıllı cihazları üretmede büyük bir adım attı.
Pil gerektirmeyen bu cihazlar internete bağlanmak için bir IP adresine sahipler ve nesnelerin interneti (Internet of Things – IoT) olarak bilinen bir teknolojiye sahipler. IoT cihazları pilsiz çalıştığından , bakım maliyetleri düşerken , şebeke olmayan yerlerde de çalışabiliyorlar. Bu cihazlar şimdiden oda sıcaklığından, ışığı, hatta ses ve hareketi ölçse de, hayata geçirmekte en büyük zorluk sürdürülebilir olarak kullanılmasında.
Waterloo Üniversitesi Cheriton Bilgisayar Bilimleri Okulu’ndan Profesör Omid Abari, Doktora Sonrası Öğretim Üyesi Ju Wang ve Profesör Srinivasan Keshav,radyo frekans tanımlama etiketlerini (RFID) hacklemenin bir yolunu buldu. Çeşitli nesnelerde bulunan çevreyi algılamaya yarayan küçük bir çipi kullandılar.
Hali hazırda üretilmiş RFID etiketleri tanımlama ve konum belirtiyor. Araştırma ekibi ise etiketin antenini çevreyi algılayan bir sensörle değiştirdi. Bu sensör sayesinde RFID etikete ışığı algılayabilecek bir fototransistör eklendi.
Fototransistörü ışığa maruz bıraktıktan sonra RFID antenin karakteristikleri değişti, bu okuyucunun sinyalinde değişimine neden oldu. Sonrasında ekip okuyucu kısmında etiketin sinyallerini ışık değişimine uygun şekilde algılayacak bir algoritma geliştirdi. En basit hack işlemelerinden biri ise RFID etiketi klavye dokunuşlarına tepki verecek şekilde bir anahtar eklemek. Böylece RFID etiketlerini basitçe hackleyerek, IoT cihazlarına çevirmenin yolu gösterildi.