Bilim adamlarının çözemediği sır!
Abone olBilim dünyasının bir türlü çözemediği kozmik ışınlarda yeni bir gelişme yaşandı.
Uzaydaki güçlü kozmik ışın kümelerinin nereden kaynaklandığı bilim dünyası için hala bir muamma. Ancak, bugün yayımlanan bir araştırma ışınların, evrendeki patlamalardan kaynaklanmadığına işaret etti.
Kozmik ışınlar uzayın derinliklerinden dünyaya ulaşan atomaltı parçalarla yüklü. Bazı kozmik ışınların taşıdığı enerji, CERN'de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan çıkan enerjinin 100 milyon katı büyüklükte olabiliyor.
Ancak ışınların kaynağı hala bir soru işareti.
Araştırmayı yürüten isimlerden IceCube Nötrino Rasathanesi Direktörü Francis Halzin, "Doğa temel parçacıkları makroskopik enerjiye hızlandırmayı başarabiliyor. Bunun nasıl olduğu konusunda iki fikir var: Kütle çekiminin harekete geçirdiği parçacık, aktif galaksilerin merkezlerindeki dev kara deliklerin yakınlarına doğru kayıyor. Yıldızların kara deliklere düştüğü sırada da astronomlar bunları gamma ışını patlaması olarak görüyor" dedi.
GAMMA IŞINI PATLAMALARI DEĞİLMİŞ
Gamma ışını patlamaları evrendeki en güçlü patlamalar. Bu patlamalar sonucunda güneşin 10 milyar yıl boyunca saçtığı enerji, birkaç milisaniye ile birkaç dakikalık süreler arasında ortaya çıkıyor.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın diğer yürütücüsü, ABD Enerji Bakanlığı Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'ndan Spencer Klein. Klein, "Bazı gamma ışını patlamalarının süper büyük yıldızların (hipernovaların) çökmesi sonucu, bazılarının ise kara deliklerin başka kara deliklerle ya da nötron yıldızlarıyla çarpışması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor" dedi.
Elde edilen yeni kanıtlar, bu gamma ışını patlamalarının ultra yüksek enerjili kozmik ışınların kaynağı olmadığına işaret etti.