Bilim adamları "yarı-sentetik" organizma geliştirdi
Abone olBilim adamları, organik DNA'nın genetik kodunu genişleterek ilk kez yarı-sentetik bir organizma geliştirmeyi başardı.
DNA senteziyle üretilen organizmanın yapay yaşam
biçimleri yaratılmasının önünü açması bekleniyor.
Merkezi ABD'de bulunan Scripps Araştırma Enstitüsünden (TSRI) bilim adamları, E. coli bakterisinin dört basamaklı basit genetik koduna iki basamak ilave ederek yapılan deneyde, bölünerek çoğaldığında ilave kodu taşımayı sürdürebilen "yarı-sentetik" bir organik form geliştirmeyi başardıklarını bildirdi.
Deney için ilk etapta canlı bir organizmaya aktarılmak üzere X ve Y adını verdikleri ayrı moleküllerden bir DNA çifti sentezleyen araştırmacılar, daha sonra bunu organik DNA'ya aktarmayı denedi.
İlk denemelerde yeni organizmanın ilave kodu taşıyamadığı, taşıması halinde de hastalandığı görüldü. Bunun üzerine organik materyalin DNA kodu, CRISPER olarak bilinen gen kurgulama yazılımıyla yeniden biçimlendirildi ve ilave kodu yabancı bir şey olarak algılamasını önledi. Sonuçta yeni üretilen sentetik organizmanın bölünme sonrasında ve ömrü boyunca ilave kodu genetik bileşiminde taşımaya devam ettiği görüldü.
Geliştirilen yarı-sentetik organizmanın şimdiye kadarki "yaşama
en yakın" genetik sentez olduğunu belirten araştırmanın lideri
Profesör Floyd Romesberg, "Artık hayatın ışığını yakalayıp
sürdürebiliyoruz. Bu, tüm yaşam formlarının yönlendirmeye açık
olduğu, yapay yaşam formlarının yaratılabileceği anlamına
geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Araştırmanın sonuçları ABD Bilimler Akademisi yayını "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.