Bilgisayarlar çürümeye terk edildi
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı'nın yazılım ve donanım için trilyonlarca lira yatırım yapıp, bilgisayarsız okul kalmayacak sloganı ile yürüttüğü kampanya fos çıktı.
Okullarda okutulan ve velilerin büyük ilgisini çeken bilgisayar dersi, apar topar haftada 1 saate indirildi.Yarıyıl tatilini bile beklemeden yapılan değişiklik öğretmenleri şaşkına çevirdi. Ders çizelgeleri yeniden düzenlenecek. Söşleşmeli öğretmenler, ders saatleri azalacağı için yeni çizelgeye göre daha az maaş alacak.
MEB, kendi ideolojik yapısı gereği yönetmelik değişikliklerini jet hızıyla yaparken, kamuoyunun büyük ilgisini çeken bilgisayar eğitimini sessiz sedasız budadı. Hiç bir neden açıklanmadan bilgisayar dersleri haftada bir saate indirildi.
Bilgisayar destekli eğitim bir kere daha hayal kırıklığı yarattı. Okullara yerleştirilen trilyonlarca liralık bilgisayarlar, az kullanılacağı için yine kaderlerine terkedildi.
Konuyla ilgili olarak bilgi veren ve memur olduğu için adının açıklanmasını istemeyen bir öğretmen şunları söyledi:
"ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ"
"Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde bilgisayar ders saatlerini 1 saate indirdi ve rehberlik dersini mecburi yaptı. Anlayacagınız 25-30 milyara bilgisayar odası kurun ve bunlar çürümeye konulsun. Bu dersi okutmak sadece müdüre baglı. İş teknik dersi mecburi haftada 2 saat...
İşin garip yanı bu uygulama sene başında değil, ikinci dönemde değil, şimdi uygulanacak denilmekte. Tüm yıllık planlar hazırlanmışken ve okul ders dağılım programları ayarlanmışken böyle apar topar seçmeli ders saatini 1 ‘e indirmenin mantığı nedir bizler eğitimciler olarak hala anlayabilmiş değiliz.
Örneğin seçmeli ders bilgisayar dersi ise öğrencinin sınıfa girip çıkması bilgisayarları açması zaten 10 dakika vakit almakta, geriye yarım saatlik bir vakit kalmaktadır. Gelin buyrun bakalım saygıdeğer yetkililer, bu yarım saat içerinde hangi öğrencinizi tanıyabilir ve onlara neler verebilirsiniz. Zaten öğrendiğini evde uygulama imkanı bulunmayan öğrenciniz gelin ne yaparsanız yapın.
Bilgisayar çağında olduğumuzdan bahsediyoruz, eğitimde teknoloji ve bilgisayar destekli eğitimden bahsediyoruz ama uygulamaya geldiği zaman bu söylenenlerin, yapılan politikaların sadece lafta kaldığını görüyoruz."
Bu uygulamanın ders dağıtım çizelgelerini ve ders programlarını da altüst ettiğini belirten öğretmen bu konuyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
PLANLAR TEKRAR YAPILACAK
1-Yıllık planlar tekrar düzenlenecek
2-Okul ders programları tekrar yapılacak
3-Sözleşmeli öğretmenler mağdur duruma düşecek (Sözleşmeli öğretmenler maaşlarını girdikleri ders saati üzerinden aldıklarından, birçoğunun varolan ders saati düşecek, dışarıda çalışmaya giden bu öğretmenler ne yapabilir, geri eve dönecekler tabi)
4-Okulda kadrolu bilgisayar öğretmeni ve sözleşmeli öğretmenin beraber olması durumunda, kadrolu öğretmen formatör öğretmen yapılmak zorunda kalacak, çünkü normal şartlarda derslerin kadrolu öğretmene verilmesi gerekir, fakat sözleşmelilerin yaşadığı mağduriyette olunca formatörden başka yol gözükmüyor.
5- İlkokul 4-5. sınıflarda bilgisayar dersi için not bile verilmiyor, yani bilgisayar dersinin önemi yeterince anlaşılamamış hala. Bilgisayar destekli eğitim, eğitim teknoloji kullanımı diye çağırıp duran MEB yetkilileri bilgisayar dersinin öneminin farkında değil hala.
6-Bilgisayar dersi seçmeli olmaktan çıkarılmalı, zorunlu dersler arasında yer almalı ki eğitimde kalite artsın, teknoloji yaygınlaşsın.
7-Bizler bilgisayar öğretmenleri olarak ders saatinin artırılmasını beklerken, siz görün ki ders sayısı azaldı."
Kaynak: www.egitimhaber.com