Bilgisayar oyunu ile tuvalet dersi

Abone ol

Araştırma Laboratuvarı'nda işeme bozukluğu olan çocuklara bilgisayar oyunu ile çiş eğitimi veriliyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Ürodinami Araştırma Laboratuvarı'nda işeme bozukluğu olan çocuklara bilgisayar oyunu ile çiş eğitimi veriliyor.

İşeme bozukluğu olan çocuklarda çişinin tamamını yapamama, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, kesik kesik yapma gibi şikayetler görüldüğünü belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ulman, “Bu tür rahatsızlığı olan çocukların idrar keseleri hep doludur. Laboratuvarımızda bilgisayar oyunu vasıtasıyla işeme eğitimi veriyoruz.

Çiş yapmaya ve tutmaya yarayan kaslarını çalıştırmayı öğretiyoruz” dedi.
Bu bilgisayar oyununun sıkma ve gevşeme egzersizleri temeline dayandığını açıklayan Prof. Dr. Ulman, “Oyunda yer alan balık, çocuğun işemeye yarayan kaslarını gösteriyor. Çocuk kendisini kastığı zaman balık yukarı çıkıyor, gevşediği zaman denizin dibine iniyor. Bu sayede eğlenceli bir şekilde hastalarımıza çiş eğitimi vermiş oluyoruz” diye konuştu.

EĞİTİM 5 GÜN SÜRÜYOR

Eğitim esnasında biri çocuğun bacağına, diğeri de çişlerini yapmaya yarayan kaslarının yanına olmak üzere iki elektrot yapıştırıldığını kaydeden Prof. Dr. İbrahim Ulman, “Ölçüm ortalama 2 saat sürüyor. Eğitim esnasında çocuk çişini yapıyor ve bu sırada kaslarını nasıl çalıştırdığını bilgisayar ekranından kendisine uygulamalı olarak gösteriyoruz” dedi.
Eğitimin 5 gün sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ulman, “İşeme bozukluğu olan çocuklara kliniğimizde verilen eğitimin yanında evde kendi başlarına yapmaları için de birtakım egzersizler veriyoruz” diye konuştu..

Günün Önemli Haberleri