Bilet bedavacılığı bitecek

Abone ol

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, e-bilet uygulamasına geçildikten sonra Türkiye’deki spor müsabakalarında bedavacılığın biteceğini, böylec...

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, e-bilet uygulamasına geçildikten sonra Türkiye’deki spor müsabakalarında bedavacılığın biteceğini, böylece tribünlerde bedava bilete dayalı hadiselerin de son bulacağını söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile ’Gençlik, Spor Faaliyetlerinde İşbirliği’ protokolü imzaladı. Kılıç, imza töreninden sonra basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

“DOPİNG BU ÜLKEDE SIFIRLANACAK”
Doping konusuna değinen Kılıç, Türkiye’de dopingin sıfırlanacağını belirterek, "Doping ile mücadelemiz siyasi zeminde gürültülü, sportif zeminde gürültüsüz ve sessiz biçimde devam ediyor. Dopingde tarihi bir mücadeleye imza atıyoruz. Ciddi anlamada dopingde tarihi mücadele devam ediyor şuan. Doping bu ülkede sıfırlanacak. Bilmeden hata en, cehaletinden kullanabilecek birkaç kişi dışında doping Türkiye’de sıfırlanacak. Şuana kadar sistemli bir göz yumma vardı. Bir ayda temizlenir, birayla temizlenir, bilimsel çalışmaya başlayınca spor teşkilatı da gördü ki bir ayda temizlenmez, bira ile de temizlenmez. İnsan vücuduna zehir veriyorsunuz, ondan sonra bir ayda ve birayla temizlenir diye telkinde bulunuyorsunuz. Böyle bir cehaletle, sporun bulunduğun yerden olimpik bir performans düzeyine erişebilmesi mümkün müdür. Bu mücadeleye de biz devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“KULÜPLER YASASI, TÜRKİYE’DEKİ SPOR KULÜPLERİNİN KURTARICISI OLACAK”
Kulüpler Yasasının rafa kalkmadığını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
“Kulüpler Yasası şuan bizim önümüzde çalışılıyor. Geçen hafta da Kulüpler Yasası ile ilgili toplantı yapıldı. Bir hafta on gün içerisinde Kulüpler Yasası son formunu kazanmış olacak. Siz yanlış yerde bakıyorsunuz olaya, yanlış yerden baktığınız için kulüpler de rahat şekilde sizin ifadenizle rafa kaldırmaya, elini kolunu sallayarak orta sahada top çevirmeye devam ediyor. Sizin desteğinizi hep yanlarında görüyorlar. Kulüpler Yasası, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurtarıcı mevzuatı değil. Kulüpler Yasası, Spor Genel Müdürlüğü’nün kurtarıcı mevzuatı da değil. Kulüpler Yasası, Türkiye’deki spor kulüplerinin kurtarıcısı olacak. Bizim kimse ile bilek güreşine girmek gibi bir derdimiz yok. Yaptığımız işin biz doğruluğuna inanıyoruz. Önerdiklerimizin sporun kurtuluş reçetesi olduğuna da inanıyoruz.”

“DÜŞEN KULÜPLER DERNEKLER YASASI İLE YÖNETİLDİKLERİNDEN DOLAYI GİTTİLER”
Parlamentoda siyasal çoğunluğa sahip olduğunu belirten Kılıç, “Bu tablo da kanun çıkarmaktan kolay ne olabilir. Başından itibaren hep istedim ki, kulüpler bu işin içerisine girsin, kulüpler tedaviye cevap versin, kulüpler nerede ağrı sızı olduğunu gelsin toplantılarda seslendirsin. Bizim başından itibaren söylediğimiz bu. Çıksın kulüpler açıklama yapsın. Bizim mali durumumuz iyi, finansal durumumuz iyi, bizim bütçeden gelen gelirimiz çok iyi, biz Dernekler Kanunu ile yönetilmekten razıyız ve böyle devam etmesini istiyoruz. Çıksın desinler ki böyle gelmiş böyle gider, bizim zaten işimiz başımızdan aşkın. Biz işsiz kaldık da iş arıyor değiliz. İstiyoruz ki kulüpler mevzuatına sahip çıksın. Kendi mevzuatına kulüpler sahip çıkmazsa 2 yıl sonra gelirler bu kanunu değiştirelim derler. Bu gün gidin büyük kulüplerin özellikle Süper Lig’den, PTT 1. Lig’e düşen kulüplerin borç denklemlerine, bütçelerine, gelir gider hesaplarına bakın. Neden gitti bu kulüpler, Dernekler Yasası ile yönetildiklerinden dolayı gittiler. Denilebilir ki, kulüpler özel hukuka tabi yapılardır, ne kadar borçlandığımız devleti ilgilendirmez. Ona da itirazımız yok. Devletten, prim yapılanması, vergi affı, devlet bankalarından kredi istenmedikçe şuan böyle talepler yok. Ne kadar borçlandıkları devleti ilgilendirmez. Ama UEFA’nın ortaya koyduğu Finalsal Fair Play kuralları yok mu? Biz diyoruz ki Türk kulüpleri ceza almasın, Türk kulüpleri dışlanmasın, Türk kulüpleri Avrupa’daki gelirlerinden mahrum kalmasın. Türk futbolu yeni travmalar ile karşı karşıya kalmasın” dedi.

“SİYASİLER ŞİKE SORUŞTURMASI KONUSUNDA VE YARGITAY AŞAMASINA KADAR GELEN ŞİKE DAVASI KONUSUNDA YORUM YAPMAMALI”
“Fenerbahçe, şike davası sonrasında Başbakanın bazı açıklamaları sonrasında itirazlar bulundu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Bakan Kılıç, şunları söyledi:
“Hukuk süreci bitmeden bu konu üzerinden yorum yapmam. 3 Temmuz 2011 tarihinde kanaatim buydu, bugün de bu şekildedir. Çok bilinmeyenli bir denklemi iyice içinden çıkılmaz paradoksiyal bir yapıya dönüştürebilir. Siyasiler şike soruşturması konusunda ve Yargıtay aşamasına kadar gelen şike davası konusunda yorum yapmamalı bunu hukuk sürecine bırakmalı. Tarafların varsa itirazları, ister Trabzonspor’un, ister Fenerbahçe’nin bu itirazları yargıya taşınmalı bu itirazları ile ilgili son noktayı da yine yargı ortaya koymalı.”

“KAYGILAR VARSA, AÇIKLIĞA KAVUŞMASI GEREKEN BİR HUSUS VARSA FEDERASYON’UN AÇIKLAMA YAPMASINI DOĞRU BULURUM”
Beşiktaş taraftarının tepki olarak Türkiye Futbol Federasyonu’na yürümesini değerlendiren Kılıç, “Beşiktaş seyircisinin tepkisini takip ettim. Türkiye Futbol Federasyonu özel bir yapı. Kendi hukuku var. Kendi talimatnameleri var. Kendi disiplini var. Bu özerk yapı çerçevesinde kendi hukukunu kendisi koruyacaktır. Bizim TFF’nin korunmasına yönelik ayrıca bir cümle sarf etmemize gerek yok. Türkiye Futbol Federasyonu kararlarını savunmak ya da eleştirileri cevaplamak konusunda söylemesi gereken sözler varsa bu açıklamaları spor kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ne kadar enteraktif iletişim olursa kamuoyu o kadar kolay sorularını ya da kaygılarının cevabını bulmuş olacaktır. Cevap verilmediğinde, kaygılar giderilmediğinde, zamanında gerekli açıklamalar yapılmadığında tepkilerin büyüdüğüne genelde tanıklık ettik. O nedenle kaygılar varsa, açıklığa kavuşması gereken bir husus varsa federasyonun açıklama yapmasını doğru bulurum” şeklinde konuştu.

“E-BİLET UYGULAMASINA GEÇİLDİKTEN SONRA TÜRKİYE’DE BEDAVACILIK BİTECEK”
Elektronik bilet ve kamera sistemine geçişi hakkında açıklama yapan Kılıç, şunları kaydetti:
“6222’nin her hangi bir neden ile değiştirilmesine artık ben taraftar değilim. Çünkü 6222 iki sefer değişti. Değişen temel hükümlerdir. Bir kanunun temel hükümleri üzerinde çok fazla oynama yapılırsa o kanun anlamsızlaşabilir. Elektronik bilet ve kamera sistemine geçiş ile düzenlemeler Türkiye’deki profesyonel futbol kulüpleri tarafından istenen düzenlemeler. Bu kanun çıktıktan sonra üçüncü Federasyon Başkanı ile çalışıyoruz. Hala yapamadık, edemedik, yetiştiremedik demeye hiç kimsenin hakkı yok. Elektronik bilet ve kamera sistemine ile alakalı kanun tarafından kendisine görev yüklenmiş olanlar işini yapmazsa Nisan 2014 itibariyle bedeline şimdiden hazırlanmalıdır. Slogan atanlar olabilir, e-bilete hayır pankartı açanlar olabilir nedeni nedir? E-Bilet uygulamasına geçildikten sonra Türkiye’de bedavacılık bitecek. Böylece tribünler üzerinde bedava bilete dayalı hadiseler de son bulacak. UEFA’nın emri bu değimlidir. TFF ve kulüpler bedava bilet uygulamasına sonlandırmak zorunda değimlidir.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri