Bilen adamdan ilginç seçim analizi
Abone olSeçim anketleri peşpeşe geliyor. Sonar CHP ile AK Parti burun buruna diyor. ANAR'a göre AKP'de kayıp yok. Bilen adam ise bambaşka bir tehlikeye dikkat çekiyor.
Seçim anketleri kafa karıştırıyor...
En şaşırtıcı sonuç geçtiğimiz günlerde Sonar'ın anketinden çıktı. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ankete göre açılım CHP oylarını öyle zıplattı ki AK Parti'yle arasında 3 puan fark kaldı. Sonar'ın sonucu şöyleydi: AK Parti yüzde 27.45; CHP yüzde 24.45; MHP yüzde 16.98...
Ardından bugün Akşam gazetesinde bir başka kamuoyu araştırma şirketi ANAR'ın nabız yorumları yer aldı... Başbakan Erdoğan'a da iletilen rapora göre AK Parti genelde seçmenini muhafa ediyor; ancak açılım yüzünden Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de oy kaybı var. Güneydoğu'da ise oy kazancı yok.
Anketler bu kadar uç sonuçlar yayınlayınca bugün Medya Mahallesi'nde Ayşenur Arslan'ın konuğu Adil Gür oldu...
Son seçimlerde AK Parti'nin oy oranını en doğru tahmin ettiği
için bilen adam olarak anılan Gür; iktidar dahil Meclis'teki
partiler için tehlikeli olacak bir analiz yaptı..
ŞENER, SARIGÜL, DP HEPSİ MECLİS'E GİREBİLİR
Gür; kutuplaşma siyasetinin seçmeni yeni odaklara yönelteceğini; seçimden çok partili bir sonuç çıkacağını söyledi. Bugün umursanmayan Mustafa Sarıgül; Abdüllatif Şener ve DP'nin Meclis'e girebilmesinin hiç de uzak olmadığını kaydetti. Ve Meclis'teki partileri sandalye sayılarının çok azalacağı yönünde uyardı...
İşte A&G kamuoyu araştırma şirketinin sahibi Adil Gür'den seçim analizi..
- Son tartışmalardan önce 'açılıma evet diyenlerin oranı 32'ye düştü... Yani yüzde 70'lerden 30'lara... Ki bu verileri DTP gösterilerinden önce yapılmış bir saha çalışmasından aldık.
- CHP'nin yüzde70'inden fazlası, MHP'nin yüzde 80'inden fazlası, AK Parti seçmenin neredeyse yarısı açılım sürecine karşı hale geldi. Sürecin işleyişine bir tepki; sürecin işleyişine karşılar. Çünkü takım tutar gibi taraf olmaktan sıkıldılar.
- Halkın nabzı farklı atıyor; siyasetçilerin nabzı farklı atıyor. Islak mı kuru mu tartışmaları Türk halkının birinci önceliği değil..Birinci sırada aş iş ve yoksulluk çıkıyor.
- İnsanlar kutuplaşmadan sıkılmış durumda... Son gösterilerden sonra hemen seçim olsaydı AK Parti çok ciddi oy kaybederdi. Ama seçime kadar çok şey değişir.
KARARSIZLARIN 1. PARTİ OLACAĞINI UMARDIM AMA
Kararsızların birinci veya ikinci parti olacğını umardım. Ama görülüyor ki insanların çok cüzi bir kısmı kararsız. Bunun nedeni sürdürülen kutuplaşma siyaseti.
AK PARTİ SEÇMENİ MHP, CHP'YE GİTMİYOR
367 kararı, e- muhtıra, açılım, ıslak mı kuru mu Türk halkı kutuplara doğru itiliyor. Partiler arasındaki oy geçişliliğini tetikleyen bazı etkenler var. Bizim yaptıımız araştırmalarda AK Parti'den kaçan seçmenin CHP ve MHP'ye gitmesi mümkün görünmüyor. CHP ve MHP seçmenin toplamının oranı artı eksi 2 olabilir. Bazen birbirlerinden vazgeçip CHP'ye, MHP'ye gidebiliyor.
SARIGÜL, ŞENER, DP GÜÇ BİRLİĞİ YAPABİLİR
Yeni oluşumlar var. Sarıgül, Şener, DP kamuoyuna yön veren kanaat önderleri tarafından çok fazla küçümseniyor diye düşünüyorum. Bizim insanımız kavga etmeyi seviyor ama kavga edenleri sevmiyor. Bu sözünü ettiğimiz isimler arasında güç birlikleri olabilir.
Daha düne kadar 4 parti arasında paylaştırdığınız pastanın yeni müşterileri olabilir. Kamuoyu ciddiye almıyor ama herkesin payı düşecek.
MECLİS'E BİRÇOK YENİ PARTİ GİREBİLİR
İktidar partileri açlık yoksullukla ilgili hiçbir politika üretmiyor. Akıllarını başlarına almadıkları sürece seçmen yönelebilir. ikisi üçü bir araya geldiğinde çok ciddi bir güç algısı yaratabilir. Alternatif algısı oluşursa seçmen yönelebilir.
Meclise birçok yeni parti girebilir. Toplumun çok da umurunda olmayan bir kutuplaşma siyaseti içinde.. Barajı zorlayanlar olabilir. Bugün seçmenin üç parti dışında belli bir yere yönelmemesinin nedeni güç algısı oluşmadığı için alternatif algısı oluşmadığı için..