Bıçakçılar bayram mesaisine başladı

Abone ol

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte bıçakçı esnafının işlerinde de hareketlilik yaşanmaya başladı.

Kayseri'de Camii Kebir Mahallesi'nde bulunan Bıçakçılar Çarşısı'nda, Kurban Bayramı öncesi bıçak satışı ve bileme işi, çarşı esnafının yüzünü güldürüyor. Yeni bıçaklar kalite düzeyine göre 2 ile 25 TL arasında satışa sunulurken vatandaşlar en fazla evlerinde bulunan bıçaklarını biletmeyi ve Çin malı ucuz bıçakları almayı tercih ediyor.

Bıçağın sanatkârlar tarafından biletilmesi gerektiğini belirten bıçakçı Murat İldeniz, "İyi bir bıçak, çelik demirinden belli olur. Sokak aralarında bıçak bileyen bıçakçılara gidilmemesi gerekir. İşin ehli olmayan kişi mevcut bıçağınızı bilerken ya ömrünü azaltır ya da köreltir." dedi.

25 yıldır bıçakçılık yaptığını anlatan Murat İldeniz, Kurban Bayramı nedeniyle de vatandaşların bıçaklarını biletmeye getirdiğini söyledi.

İşin ehli olmayan anahtarcıların bile bıçak bilediğini kaydeden İldeniz, "İşin ehli olmayanlara bıçak bileten vatandaşlarımız, bıçağın kesmediği şikayeti ile bize geliyor. İyi bir kurban bıçağı, öne ve arkaya doğru eğilmelidir. Bu bıçaklar kurbana eziyet çektirmez ve eti güzel keser. " diye konuştu.

Bıçak bileme fiyatlarının geçen sene ile aynı olduğuna dikkat çeken İldeniz, "Bıçakları 1,5 lira satırları 3 lira ve et ve kıyma makineleri kevgirlerini ise 4 TL'ye biliyoruz. Bıçaklar ise kalite düzeyine göre iki kategoride satılıyor. Kaliteli bıçaklar 10 ile 25 TL arasında değişen fiyatlarda satılırken ucuz Çin malı ürünler 2 ila 10 TL arasında alıcı buluyor. Çin malı ürünler ve bıçak bileme en fazla tercih edilen hizmetler arasında bulunuyor." şeklinde konuştu

Kurban keserken zorlanmamaları için kaliteli bıçak almaları konusunda vatandaşları uyaran İldeniz, "Çin malı bıçaklar, metal kısmı kromdan oluştuğu için çabuk paslanıyor. Bu bıçaklar, yeterli keskinlikte olmadıkları için de kurban kesimi sırasında zor anlar yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle kurban kesimi yaparken, hayvana da eziyet etmemek için kaliteli tamamı çelik ve keskin bir bıçak kullanılması gerekiyor." şeklinde konuştu.


Günün Önemli Haberleri