Biberon çürüğüne dikkat
Abone olAğızda biriken süt ve emziğe sürülen tatlandırıcılar bebeklerin dişlerinde çürümeye neden oluyor.
Bebeklerin biberonla beslenmesi sırasında ağızda biriken süt ve kullanılan emziklere sürülen tatlandırıcıların, ''biberon çürüğü'' denilen çürüklere neden olduğu bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Esen, bebeklerin dişlerinde oluşan kahverengi lekelerin, diş çürüğü olduğunu söyledi.
Bebek beslenmesinde en önemli besin kaynağı olan anne veya inek sütünün ağızda birikmesiyle oluşan mikropların, dişleri çürütebildiğini belirten Esen, bu nedenle beslenme sonrasında dişlerin temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Esen, bebek dişi çürük tedavisinin güç olması nedeniyle, beslenmenin bebeklerin uyku saati öncesi yapılması ve süte tatlandırıcı ilave edilmemesi gerektiğini belirterek, beslenme sonrası su içirilmesi gerektiğini kaydetti.
Gece ve sabah beslenmeleri sonrasında dişlerin hijyenik bezle silinerek temizlenmesi gerektiğine dikkati çeken Esen, ''Diş temizliğine dikkat edilmemesi halinde, çürük diş, ağrı ve iltihaplanma sonucu bebekte rahatsızlanma ve beslenme bozukluğuna neden olur'' dedi.
Prof. Dr. Esen, bebeğe karbonhidratlı ve şekerli gıdalar yerine elma ve havuç gibi besin değeri yüksek, aynı zamanda diş temizliğine yardımcı olacak gıdalar verilmesi gerektiğini söyledi. Esen, ''Bunlara dikkat edilmemesi halinde, çürük, kalıcı dişleri de etkileyip şekil bozukluğuna neden olur'' diye konuştu.
-SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ-
Esen, süt dişlerinin geçici olması nedeniyle anneler tarafından önemsenmemesinin yanlış olduğunu söyledi. Bu tarz bir düşüncenin süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olduğunu ifade eden Esen, ''Süt dişlerindeki çürük, hem çocuğun dişlerinin ağrımasına, hem de daimi dişlerine zarar verir. Süt dişleri ihmal edilip dolgu ile kurtarılamadığı zaman, çekilmesi gerekir'' dedi.
Prof. Dr. Emin Esen, erken süt dişi kaybının, çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli etkenlerinden birisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
''Erken süt dişi kaybı sonucunda, ağızda bulunan dişler, çekilmiş süt dişinin boşluğuna doğru kayar ve daimi dişlerin süreceği yer kalmaz. Sonuçta, çapraşıklık ve gömülü kalma durumu meydana gelebilir. Bu nedenlerle, süt dişlerinin sağlığı çok önemli. Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalı, çocuğun yaşı biraz daha büyünce (2 yaş) diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır.''