Beyoğlunda kadınlara destek

Abone ol

Beyoğlu’nda fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar için “Başvuru rehberi” hazırlandı.

Beyoğlu Belediye Başkanı, Ahmet Misbah Demircan, “Amaç kadınları evden çıkarmak, sosyalleştirmek ve bilinçlendirmek” dedi.

Beyoğlu Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) işbirliği, Avrupa Komisyonu’nun desteği ile fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar için hazırlanan rehber, Dolapdere Semt Konağı’nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, kadın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ve ilçede 6 semt konağında, büyük çoğunluğu kadın olmak üzere 50 bin kişiye yönelik bilinçlendirme çalışması yürüttüklerini kaydetti.

AMAÇ KADINLARI EVDEN ÇIKARMAK

Eğitimden, sağlığa, sosyal etkinliklerden, yardım faaliyetlerine kadar 50 ayrı alanda bu faaliyetlerin sürdüğünü, amaçlarının özellikle kadınları evlerinden çıkararak, sosyalleştirmek ve kentle bütünleşmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Demircan, kadınları şiddete karşı bilinçlendirmek ve hak aramalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu rehberin de bu çalışmaların bir parçası olduğunu söyledi.

SODEV Başkanı Aydın Cıngı da kadının toplumsal konumunun yasal düzenlemelerle güçlendirilmesi doğrultusunda son yıllarda yapılan değişikliklerin, kadının toplum yaşamına bütünüyle katılımını sağlamaya yetmediğini belirtti.

“Kadınların yaşama tam katılımının sağlanamadığı, haklarını bilen ve kullanan bireyler olarak ortak edilmediği bir toplumun, nicelik ve nitelik açısından yarısı eksik bir toplum olacağını” ifade eden Cıngı, bu projenin birinci ayağının DİSK Tekstil-İş Sendikası’na bağlı kadın emekçilere dönük olarak “Çalışan kadınların yasal hakları” konusunda yapılan eğitim çalışması, ikinci ayağının da “Kadınlar İçin Başvuru Rehberi-Beyoğlu İlçesi” çalışması olduğunu anlattı.

Cıngı, kadın haklarına yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme ve uygulama sürecinde daha çok yol alınması gerektiğini, bu yolun resmi ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile daha hızlı katedileceğini söyledi.

ÜCRETSİZ HİZMET VEREN ADRESLER

Rehberin hazırlanmasına katkı sunan Avukat Gökçe Çiçek Ayata, şiddet mağduru kadınların destek almasını sağlamak amacıyla bu rehberi hazırladıklarını ve rehberde kadınlara destek sunan birimlerin 7 bölüme ayrılarak, toplam 53 birimin adres ve telefon numaralarına yer verildiğini anlattı.

Rehberde kadın hakları, şiddetin ne olduğu, yasanın nasıl uygulandığı, şiddete uğrayınca ne yapmak gerektiği, gibi bilgilerin yanı sıra, şikayet dilekçelerine ilişkin örneklerin de yer aldığını belirten Ayata, hukuki destek, adli tıp, fiziksel ve psikolojik destek sunan birimler ile sığınma yardımı sunan birimler, ayni veya maddi destek sunan birimler, meslek edinme kursları ve işe yerleştirme imkanı sunan birimlerin de ücretsiz hizmet sunacağını belirtti.

Rehberde Beyoğlu ilçesindeki sığınma evi, anaokulu, meslek kursları, tıbbi yardım, psikolojik danışmanlık, hukuksal yardım gibi hizmetler sunan sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının iletişim bilgileri ile buralara başvuru koşullarına ilişkin bilgilerin de yer aldığını belirten Ayata, rehberin 15 Mart-15 Nisan tarihleri arasında belediye semt konaklarında düzenlenecek toplantılarda tanıtılarak, dağıtımının yapılacağını bildirdi.

Günün Önemli Haberleri