Beyninizi Yenileyin

Abone ol

60 günde sağlıklı bir beyin için egzersizler

-Son zamanlarda insanların isimlerini unutuyorsanız,
-Eşyaların yerlerini hatırlayamıyorsanız,
-Kendinizi ifade etmek için doğru sözcükleri bulamıyorsanız…
İşte, bu kitap tam size göre!

Beyin araştırmacısı Japon bilimadamı Dr. Ryuta Kawashima'nın,20 yıllık araştırmaları sonucunda hazırladığı, bilimsel bir yöntemle seçilmiş basit matematik egzersizlerinden oluşan bu program, beyin gücünüzü arttırıp hafızanızı güçlendirecek ve yaşlanmanın zihne olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak!

Beyninizi Yenileyin-60 Günde Sağlıklı Bir Beyin bilimsel değeri olan ve kanıtlarını sunan bir kitap. Yalnızca kanıtları sunmakla ve yazmakla da kalmıyor; kişinin kendisinde test ederek uygulamasını da sağlıyor. Prof. Ryuta Kawashima’nın bilimsel bir yöntemle seçilmiş basit matematik egzersizlerinden oluşan programı, beyin gücünü artırıp hafızayı güçlendirecek ve yaşlanmanın zihne olumsuz etkilerini ortadan kaldıracak uzun bir çalışmanın ürünü. Bu çalışmanın arkasında müthiş bir fikir ve bir buluş var: Beyinleri harekete geçirmenin yollarını araştırmak için ilk adım beyin sintigrafisi cihazlarını kullanmak olmuş. Yirmi yıllık araştırmanın sonucunda da yanıta ulaşmış Kawashema.


Yazar, “Vücudunuzu çalıştırırken beyninizi de düzenli olarak çalıştırmak zorunda olduğunuzu fark etmeniz çok önemli. Zihninizin genç kalma sırrı buradadır. Kalbinizin genç, zihninizin kıvrak kalmasını istiyorsanız beyninizi çalıştırmak için günde birkaç dakikanızı ayrın” diyor. Bir nevi spor yapmak diyelim buna...

Peki bu beyin sporu kimler ve ne için?
Artış gösteren unutkanlık: Kişilerin isimlerini, sözcükleri hatırlamada ve düşünceleri ifade etmede zorlanma. Bir de, yaratıcılık, hafıza becerileri, iletişim becerileri, yaşlanmanın zihin faaliyetlerini yavaşlatması. “Bunları sağlamak için basit işlemler nasıl oluyor da yararlı oluyor?” sorusunun yanıtını ise kitap şöyle vermeye çalışıyor: “Bu kitaba göz attığınızda basit işlemlerden meydana geldiğini fark edeceksiniz.

Bazılarınız, işte ve evde entelektüel anlamda aktif olan bir yetişkinin ilköğretim seviyesindeki bir matematiğe neden gereksinim duyduğunu merak etmiş olabilir. Araştırmalarımla basit işlemlerin beyni başka bir faaliyetten daha iyi çalıştırdığı sonucuna vardım. Beynin en büyük bölümlerini harekete geçirmenin en iyi yolunun, bu işlemleri hızlı bir şekilde çözmek olduğunu gördüm. Bu yüzden de beyninizi çalıştırmanıza yardımcı olmak için bu çalışma kitabındaki çözümü kolay problemleri hazırladım.”

Sesli okuma egzersizi
Vücudumuzun sağlığı için uzmanlar, yorucu ve ağır sporlar yerine tempolu ve vücudu yormayan ‘basit’ yürüyüşleri öneriyorlar ya, onun gibi bir şey...
Kitapta yer alan bir örneğe göz atarsak; Dakikada ortalama 8.3 sözcük ezberleyebilen öğrenciler, iki dakikalık işlem çözme egzersizi sonucunda aynı test tekrarlandığında oranlarını 9.8’e çıkarmışlar. İkinci grupta yer alan alzheimer hastalarına günde 10 dakikalık yazma, sesli okuma ve işlem çözme egzersizi verilmiş ve haftada 2-5 kez tekrarlamışlar.

İşlemler ve sesli okuma egzersizleri sonrasında kognitif (zihinsel) fonksiyonlarında bozulma engellenirken, prefrontal korteks (frontal lobun korteksi ve altında bulunan beyaz cevher, en üst düzeydeki davranışların bütün bileşenlerinin bağlantılarını yapan ve onları bütünleştiren, önemli duyu ve motor sistemlerinin arasındaki geri bildirim döngülerinin ve bağlantılarının yer aldığı alan) fonksiyonlarında ilerleme görülmüş. Egzersizleri yapmayanlarda da bu konularda gerileme kaydedilmiş.

Bu kitap bizlere, zihinsel gücümüzün azalmasının önlenebileceğini söylüyor. Düzenli egzersiz yaparak vücudumuzu diri ve sağlıklı tutabiliriz. Aynı şey beyin için de geçerli. Eğer beynimizi çalıştırırsak, beyin fonksiyonlarımızın bozulmasını engelleyebiliriz; en azından süreyi uzatabiliriz...

Günün Önemli Haberleri