Beynindeki pilli hortumla yaşıyor

Abone ol

Beyne yerleştirilen şant yardımıyla biriken su önce mideye oradan da idrar yoluyla dışarı atılıyor...

Adana'da beyni doğuştan su topladığı için belden aşağısı tutmayan 2.5 yaşındaki bir çocuğun, kafasına "şant" adı verilen pilli bir hortum takıldı. Beyne yerleştirilen şant yardımıyla biriken su önce mideye oradan da idrar yoluyla dışarı atılıyor.

Birbirini severek 4 yıl önce evlenen Ümmet (25) ile Zahir Türk'ün (28) 2.5 yıl önce bir çocuğu dünyaya geldi. Ümmet Türk eşi yurt dışında çalıştığı için hamileliği sırasında hastaneye kontrole sadece iki kez gidebildi. Bu sürede çocuk anne karnında hastalandı.

Ancak doktora düzenli gitmediği için bu fark edilmedi. Doğum yaptıktan sonra ise çocuk bir türlü uyamayıp sürekli ağlamaya başladı. Babası Zahir ve annesi Ümmet Türk tarafından doktora götürüldüğünde ise anne karnında tıp dilinde ''hidrosefali''nin hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.

Geç teşhis konulduğu için şimdi 2.5 yaşına gelen Gurbet Türk'ün beyni sürekli su topladı. Bu nedenle belden aşağısı tutmayan Türk'ün sırtında da yara oluştu. Kafası da sürekli büyüyen Gurbet'in ailesi son çare olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne başvurdu. Minik Gurbet henüz 5 aylıkken beynine hortum takıldı. Takılan şant adı verilen cihaz sayesinde beyinde devir daim yapmayan su, pilli hortum sayesinde devir daim yaparak mideye kadar gitmesi buradan da idrar yoluyla dışarı atması sağlandı. Ancak Türk bir türlü sağlığına kavuşamadı. Şant takılmasına rağmen anne ile baba 2.5 yıldır hastane hastane geziyor. Aile son olarak çocuklarını tedavi ettirmek için Adana Numene Eğitim ve Araşıtrma Hastanesi'ne götürdü. Sağlık güvencesi olarak sadece yeşil kartları olan aile ne yapacağını bilmiyor.

"KAFASININ BÜYÜMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ ANCAK HASTALIĞI BİTMİYOR"

Anne Ümmet Türk, "Doğduğundan buyana hiç durmadan ağlıyor, hiç uyumuyor. Kafasında şant var, su topladığı için doktorlar taktı. Eğer şant olmasa kafası su topladığı için büyüyor. Bu şant mideye kadar gidiyor buradan idrar yoluyla beynindeki suyu atıyor. Alet pille çalışıyor suyu alıp mideye indiriyor oradan idrar yoluyla atıyor. Ancak çocuğumun hastalığı bir türlü bitmedi. Kafasının büyümesinin önüne geçildi ancak sırtında kocaman bir açık var doktorlar getiriyoruz merhem verip geri gönderiyorlar ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

Uzmanlar ise bu hastalığın beyinde su toplaması olduğunu, beyindeki 4 boşluk noktasından ''4. karıncık''taki yosunumsu organın (Koroid Peleksus) salgıladığı sıvının, doğal kanallar aracılığıyla devir daim yapamaması sonucu bu bölgede birikmesinden kaynaklandığı belirtildi. Hastalığın, beyne takılan şant adı verilen cihaz yöntemiyle hafifletildiği beyindeki suyun mideye oradan da idrar yoluyla dışarı atıldığı böylece kafanın büyümesinin önüne geçildiği kaydedildi.

Günün Önemli Haberleri