Beyne elektromanyetik uyarı belleği güçlendiriyor
Abone olBeynin belli bir kısmını elektromanyetik titreşimlerle uyarmak bazı bilgileri hatırlama yeteneğini güçlendiriyor. ABD'de 16 gönüllü üzerinde yapılan deney, uygulamadan sonra deneklerin hafıza testlerinde yüzde 30 daha az hata yaptığını gösterdi.
Beynin belli bir kısmını elektromanyetik titreşimlerle uyarmanın bazı bilgileri hatırlama yeteneğini güçlendirebileceği kaydedildi.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD'de 16 gönüllü üzerinde yapılan deney, uygulamadan sonra deneklerin hafıza testlerinde yüzde 30 daha az hata yaptıklarını ortaya koydu.
Bilim adamları şimdi bu tekniğin, yaşamın ileriki yıllarında
hafıza bozuklukları ve kaybına uğrayan insanlara yardımcı olup
olamayacağını araştırıyor.
Bağımsız araştırmacılar söz konusu yöntemi çok yaratıcı buldu.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar deney sırasında hipokampus diye bilinen özel sinir grubunu hedef aldı.
Beynin bu bölgesi, bellek oluşumu sürecinde, ilgisiz bilgilerin birleştirilmesinde, örneğin bir insanın isminin veya bir gece önceki yemekte neler yendiğinin hatırlanmasında temel rol oynuyor.
Bilim insanları, ayrıntılı beyin taramaları kullanarak 16 deneğin her birinin beyinlerinde bu noktalara odaklandı ve buradaki temel belleği değerlendirdi.
Daha sonra, deneklere, bir yandan ilgisiz sözcükler dinletilirken bir yandan da insan yüzü fotoğrafları gösterildi ve yüzlerle o sırada işittikleri sözcükleri eşleştirmeleri istendi.
Ardından deneklerin başlarına, hipokampus bölgesinin bulunduğu noktanın hemen yukarısına kısa elektromanyetik titreşim verildi.
Bu deney, günde 20 dakikadan 5 gün boyunca devam etti.
Hata yapma oranı düştü
Gönüllüler deneyden sonra, hatta seansların tamamlanmasından 24 saat sonra bile, benzer hafıza testlerinde çok daha başarılı oldu.
Uygulama öncesi elde ettikleri sonuçlarla kıyaslandığında yüzde 30 daha az hata yaptıkları gözlendi.
Denekler, beyne sık aralıklarla elektromanyetik titreşimler veren cihazın gerçek olmayan bir benzeriyle de aynı işlemden geçirildi ve bu kez bellek testlerinde herhangi bir gelişme gözlenmedi.
Araştırmayı yöneten Prof. Joel Voss, "İlk kez, yetişkinlerin beyinlerinde, pek etki yapmayan ameliyat veya ilaç tedavilerine gerek kalmaksızın, özellikle bellek işlevlerinde değişim sağlanabileceğini gösterdik. Beynin, müdahale edilmeksizin uyarılması, yeni şeyler öğrenebilme yeteneğini de artırmakta. Bu yöntem, bellek bozukluklarının tedavisinde büyük yararlar sağlayabilir.
Araştırmacılar şimdi, belleğin yaşlanmayla nasıl değiştiğini inceliyor ve bunama belirtileri görülmeye başlanan hastalarda deneylere başlamayı umuyorlar.