Beylikdüzü'nde ev fiyatları uçtu!

Abone ol

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Beylikdüzü'nde emlak fiyatlarının yüzde 100'e yakın arttığını açıkladı.

Yapı Endüstri Merkezi'nce düzenlenen ve sektörün önde gelen isimlerinin konuşmacı olarak yer aldığı "2014 Konut Konferansı"nda yaptığı sunum sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım , ulaşım alanındaki mega projelerin konut sektörüne getirdiği hareketliliğe işaret etti.

Marmaray ile metrobüsün, vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerin birbiriyle irtibatını sağladığını dile getiren Durbakayım, bu bölgelere ulaşımın daha önce de farklı şekillerde olduğunu, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelere halk otobüslerinin gittiğini aktardı.

Durbakayım, Marmaray'ın iki kıtayı birleştirdiğini, buradaki ulaşımı fazlasıyla kolaylaştırdığını, metrobüsün de artık her geçen gün yoğunlaşan E-5 trafiğinde vatandaşların Beylikdüzü, Sefaköy, Avcılar, Florya gibi yerlere gitmesini kolay hale getirdiğini kaydederek, tüm vatandaşları ilgilendiren ve İstanbul'un çok sayıda ilçesine dokunan bu projelerin konut fiyatlarında önemli artışlar sağladığını aktardı. "Büyük ulaşım projeleri konut fiyatlarını ciddi şekilde artırabiliyor. Marmaray ve metrobüs duraklarına yakın bölgelerdeki ev fiyatlarında yüzde 75'e varan artışlar yaşandı" diyen Durbakayım, bunun önemli bir oran olduğunu vurguladı. Durbakayım, "Marmaray ve metrobüsün geçtiği bölgelerde bundan sonra değer artışları yüzde 20 fazla olarak tüm İstanbul'daki değer artışlarına paralel şekilde gerçekleşecektir. Zira ilk artışlar, başlangıç süresince hiç olmayan bir imkanla oluşan artıştır" ifadelerini kullandı.

"KÖPRÜ BİTTİKTEN SONRAKİ DEĞERLER BAŞLANGIÇLA MUKAYESE EDİLEMEYECEK"

Kıtaları birbirine bağlayan ve boğazın incisi olacak üçüncü boğaz köprüsü ile İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının bölgeye getirdiği değer artışları hakkında bilgi veren Durbakayım, bu bölgede arsa fiyatlarının halkın tabiriyle "uçtuğunu" söyledi. Şu anda bu bölgelerde yerleşim olmadığını, dolayısıyla söz konusu projelerin konut fiyatlarına etkisinin konuşulamayacağını belirten Durbakayım, "Üçüncü boğaz köprüsü ve üçüncü havalimanının inşaatına başlanması, bu bölgelerdeki arsa değerlerini şu an itibarıyla yüzde 300'e kadar artırmış durumda" dedi. Durbakayım, havaalanı inşaatı bittiğinde o bölgedeki fiyatların, bugün Atatürk Havalimanı çevresindeki fiyatların en az yüzde 30'u civarında olacağını dile getirerek, üçüncü boğaz köprüsü ve çevre yollarının değer artışındaki rolünün ise bağlantılara bağlı olacağını anlattı. Durbakayım, ancak buralardaki değerlerin proje başlamadan önceki değerlerle mukayese dahi edilemeyeceğini aktardı.

"METROBÜS VE MARMARAY'IN BÜTÜN GÜZERGAHLARINDA AYNI ARTIŞ YOK"

İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Büyükduman da gayrimenkul değerleme konusunda "erişim"in önemine vurgu yaparak, sosyal donatı, eğlence merkezi, iş yerleri, park, hastane, eczane gibi yerlere erişim imkanı arttıkça o bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının yükseldiğini söyledi. "İnsanları kentin merkezine ulaştıran imkanlar arttıkça, bu ulaşım imkanlarının gittiği semtlerin değerleri artacaktır" diyen Büyükduman, Kartal'dan başlayan raylı sistemlerin Atatürk Havalimanı'na kadar ulaşmasının çok önemli olduğunu, bu sistemin ileride daha uzak yerlere gideceğini, bu sayede insanların şehir merkezine, eğlence yerlerine, iş yerlerine, akrabalarına daha kolay ulaşabileceğini bildirdi.

Büyükduman, "Ancak bu değer artışını sayısal olarak ölçmek çok da kolay değil. Geriye gitmek lazım" dedi. Metrobüs ve Marmaray hattında bütün güzergahta aynı oranda zam olmadığını belirten Büyükduman, "Merkezden uzaklaştıkça, yani ulaşım süreniz arttıkça değer artış oranı azalır. Mesela Marmaray'ın Yenikapı durağına 5 kilometre uzaklıktaki bir nokta ile 10 kilometre uzaklıktaki bir yerin değer artışı farklı olur. Yani eviniz metrobüs ve Marmaray gibi ulaşım projelerinin duraklarına ne kadar yakınsa, o kadar çok değer artışı oluyor" diye konuştu.

Burada temel konunun "ulaşımda katlanılan külfet" olduğunu belirten Büyükduman, ulaşımın götürüldüğü yere aslında değer götürüldüğünü ifade etti. Büyükduman, "Mega ulaşım projelerinin diğer kriterlerden arındırılmış olarak konut fiyatlarına etkisi yüzde 50 civarındadır. Yani Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt gibi E-5 güzergahındaki son dönemde fiyatları hızla yükselen konutları düşünürsek, bunların fiyatlarının artışında çok sayıda sebep var. Burada metrobüsün tek başına yarattığı artış yüzde 50'dir" diye konuştu. Havalimanı ve köprünün bu bölgedeki arsalardan bazılarının fiyatlarını yüzde 200'den fazla artırdığını ancak her yerde aynı değerlenmenin görülmediğini belirten Büyükduman, bu projeler bittikten sonra artışın daha fazla olabileceğini sözlerine ekledi.

"BEYLİKDÜZÜ'NDE YÜZDE 80 CİVARINDA ARTIŞ VAR"

Beylikdüzü Yakuplu'da uzun süredir emlakçılık yapan Sedat Çavuşoğlu da metrobüs hizmete girdikten sonra bölgenin emlak ve inşaat konusunda hareketlendiğini kaydederek, özellikle metrobüs sonrası satılan daire sayısında büyük artış yaşandığını anlattı. Son yıllarda sattıkları dairelerden daha fazla kazandıklarını ancak her zaman aynı geliri elde edemediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Yine de son yıllarda satış sayısındaki artış bizi memnun ediyor.

Özellikle 2009'dan sonra bu bölgedeki konut fiyatlarında gözle görülür artış oldu. İstanbul'da yaşanan nüfus artışı ve bu bölgelere yapılan yatırımların bunda büyük etkisi var. Ancak en büyük artış sebeplerinden biri de metrobüsün bu bölgeye gelmesi" dedi. Çavuşoğlu, Beylikdüzü'nden metrobüse binen bir vatandaşın kısa sürede, E-5 trafiğine takılmadan şehrin merkezine, iş yerlerine rahatça gidebildiğini vurgulayarak, "Metrobüsün özellikle ulaşımı hızlandırması, bu bölgedeki konut fiyatlarını yüzde 50'den fazla artırdı. Hatta durağa yakın yerlerde sadece metrobüsün yol açtığı fiyat artış oranı yüzde 100 diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Günün Önemli Haberleri