Beyin tümöründe aşı istismarı
Abone olProf. Dr. Cengiz Kuday, çalışmaların devam ettiği beyin tümörü aşısı gibi henüz rutine girmemiş yöntemlerin kesin tedavi olarak sunulup hastalara ve yakınlarına ümit verilmesinin etik olmadığını bildirdi.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, çalışmaların devam ettiği beyin tümörü aşısı gibi henüz rutine girmemiş yöntemlerin kesin tedavi olarak sunulup hastalara ve yakınlarına ümit verilmesinin etik olmadığını bildirdi.
İstanbul'daki özel bir hastanenin nöröşirürji bölüm koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, beyinde ortaya çıkan ve anormal hücre çoğalması olarak tanımlanan beyin tümörlerinin, cinsiyet ,yaş ırk ayrımı olmaksızın herkeste görülebileceğini söyledi.
Günümüzde tanı yöntemlerinin çok gelişmiş olduğunu belirten Kuday, tedavinin de kitlenin büyüklüğü, yerleşim yeri hastanın yaşı ve genel sağlık durumu ile yakından ilgili olduğunun altını çizdi. Kuday, ameliyat esnasında biyopsi almadan görüntü ile birtakım tümörlerin patolojilerine ulaşmanın mümkün olduğunu bildirdi. Beyin tümörü için ABD’de geliştirilen aşıya da dikkat çeken Prof. Dr. Kuday, bu aşı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
"Bu aşılar henüz rutine girmiş değil. Faydası kişinin genetik yapısına göre tartışılır" sözlerine kaydeden Kuday, "Avrupa’da bir merkezin Türkiye’deki uzantıları olan tıbbın dışındaki kişiler bu aşı ile ilgileniyorlar ve kişilere ümit veriyorlar. En kötü şey iyi niyet ve bilgisizlik. İyi niyet ve bilgisizlik faydadan çok zarar getiriyor. Ticari olan kötü niyet var bir de. Bunları ayırt etmek lazım. Ben aşının karşısındayım demiyorum. Henüz araştırma safhasındayız diyorum. Rutine girmemiş tedavileri hastalara ya da hasta yakınlarına vererek karşılanamayacak bir ümide kaptırmak bana etik gelmiyor. Burada istismar söz konusu" ifadelerini kullandı.