Beyin ölümü nedir? Beyin ölümünde dirilen var mı?
Abone olBeyin ölümü ne demek ve beyin ölümü gerçekleşen hasta yeniden hayata dönebilir mi? Beyin ölümü gerçekleşen hasta dinen de ölmüş sayılıyor mu? beyin ölümü olan kişinin fişini çekmek günah mı ruh bedeni terketmiş olur mu?
Beyin ölümüne dair merak edilen bir çok nokta var. En çok merak
edilen ise beyin ölümü gerçekleştiğinde ruhun bedeni terketip
terketmediği ve beyin ölümü ilan edilen bir hastanın yeniden
dirilmesi mümkün olup olmadığı? Beyin ölümü gerçekleşen hastanın
yaşam destek ünitesinden ayrılmasına yani fişinin çekilmesine karar
veriliyor. Bunun için de tıbben öldü raporu verilmesi gerekiyor.
Peki beyin ölümü nedir bu nasıl belirlenir?
Beyin ölümü ne demektir? : Beyin ölümü çeşitli nedenlerle beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tamamen ortadan kalkmasıdır. Burada beyin ve beyin sapında kan akımı ve elektiriki aktivite tamamen ortadan kalkmıştır. Tanısı fizik muayene, beyin sapı refleksleri ve apne testi ile kolaylıkla konulur. Gerektiğinde tanının EEG, Doppler ultrasonografi, anjiografi veya SPECT testlerinden biri ile desteklenebilir.
Koma nedir ve beyin ölümü nedir? : Toplumda sıklıkla koma ile beyin ölümü tabirleri karıştırılır. Beyin ölümü koma veya bitkisel hayat tabirleriyle aynı şey demek değildir. Beyin ölümü, tıbbi ölüm halini ifade eder. Beyin ölümünün geliştiği durumda kalp, böbrekler, akciğer ve karaciğer, solunum ve yaşam desteği sağlanması halinde kısıtlı bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak bu destekler durdurulursa kısa bir süre içinde tüm bu organ fonksiyonları da kaybedilir. Koma ve bitkisel hayat tabirinin altında beyin sapı fonksiyonlarının hala olduğunu gösteren bulgular vardır. Kişinin solunumu ve muhtemelen bazı organ fonksiyonları hala beynin kontrolü altındadır. Ancak beyin ölümünde beynin hiçbir fonksiyonu kalmamıştır.
Beyin ölümü ilan edilen kimse yeniden uyanır mı?
: "Beyin ölümü ilan edildikten sonra uyanan hiçbir
hasta olmamıştır. Beyin ölümü yasal olarak deklare edildikten sonra
geri dönüşü olmayan bir süreçtir.
Beyin ölümü olan kişinin kalbi neden
atıyor : 'Öldüyse neden kalbi hala atıyor?' diye
sorulabilir. Kalp, beyin fonksiyonlarını göstermiyor olsa da
oksijen desteği sağlandığında kısıtlı bir süre daha atmaya devam
eder. Bu süreç geri dönüşümsüz olduğu için nihayetinde kalp duracak
ve tüm organlarda fonksiyon bozukluğu gelişecektir.
Bitkisel hayat nedir beyin ölümü ile farkı ne?
:
Beyin ölümü gerçekleşen kişinin fişinin çekilmesi : Beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın fişinin çekilmesi ile ilgili son karar aileye aittir. Bunun için doktorların bir heyet olarak 'beyin ölümü gerçekleşmiştir' raporu vermesi gerekiyor. Bu olduktan sonra aile kişinin yaşam destek ünitesinden ayrılmasına karar veriyor.
Beyin ölümü ile ruh bedenden ayrılır mı? : Beyin ölümü tıbben ölüm anlamına geliyor dinen de ölüm sayılıyor mu? Bu zor bir konu ve bu konuda İslam Konferansı Teşkilatı'na bağlı fıkıh kurumu 1987 Ekim'inde Ürdün'de yaptığı toplantıda konuyu etraflıca tartışıp bir karara vardı. Heyetin kararına göre beyin fonksiyonları tamamen duran ve bu doktor raporu ile belgelenen kişi 'dinen de ölmüş' sayılır.