Beyaz Show hakkında iddianame savcının Beyaz kararı
Abone olKanal D'de yayınlanan "Beyaz Show" programında "terör örgütü propagandası yapıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturma sonucu iddianame hazırlandı.
Kanal D'de yayınlanan "Beyaz Show" programında "terör örgütü propagandası yapıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında sunucu Beyazıt Öztürk hakkında takipsizlik kararı verilirken, 2 kişi hakkında ''terör örgütü propagandası yapma'' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili İdris Kurt, "Beyaz Show" programında "terör örgütü propagandası yapıldığı" iddiasıyla başlatılan soruşturmayı tamamladı.
BEYAZIT ÖZTÜRK'E TAKİPSİZLİK KARARI
Savcılık, sunucu Beyazıt Öztürk hakkında takipsizlik kararı verirken, program sorumlusu Kadir Turnalı ve programa telefonla bağlanan Ayşe Çelik hakkında ''terör örgütü propagandası yapma'' suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle iddianame hazırladı.
Takipsizlik kararında, görüntüleri izleyen davranış bilimleri uzmanı klinik psikolog Yücel Sözer'in rapor hazırladığı belirtildi.
Karara yer verilen raporda, ''Beyazıt Öztürk'ün önce şaşkınlık yaşadığı, sonra kişiyi anlamaya ve dinlemeye çalıştığı, yayının ilerleyen sürecinde ise yüz ifadelerinde şaşkınlık duygusunun yerini üzüntünün aldığı ve devamında rahat tavırlarla süreci kontrol altına almaya çalıştığı anlaşılmıştır'' denildi.
Sunucu Beyazıt Öztürk'ün program sırasında bağlanacak kişinin mutabık kalınan soruların dışında konuşma yapacağını bilmediği belirtilen kararda, Öztürk'ün canlı yayın anında suça konu konuşmanın seyri esnasında olayın vahametini ve suçun niteliğini kavrayamadığı, konuşmanın asıl amacını kaçırdığı, dolayısıyla olayda kastı olduğuna dair yeterli ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği kaydedildi.
Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede ise Kanal D'de 8 Ocak 2016'da yayınlanan Beyazıt Öztürk'ün sunduğu ''Beyaz Show'' programına canlı yayında telefonla bağlanan ve öğretmen olduğunu belirten Ayşe Çelik'in Doğu'daki olaylarla ilgili yaklaşık 3 dakikalık bir konuşma yaptığı kaydedildi.
İddianamede şu ifadelere yer verildi:
''Şüpheli Çelik'in bu bağlantıda yaptığı konuşmada, ülkenin her yerinde terör eylemlerini gerçekleştirmeye çalışan özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde bombalama, yakma, çocuk, adam kaçırma, haraç toplama gibi şiddet eylemlerinin ciddi anlamda kamu düzenine zarar vermesi nedeniyle, vatandaşını ve düzenini korumak amacıyla güvenlik güçlerince başlatılan operasyonların masum sivil halka yönelik operasyonlar olduğu, sadece masum, bebek, sivil ve hamile annelerin öldüğü ve öldürüldüğü şeklinde beyanlarda bulunulmuştur. Bu beyanlarına rağmen, Çelik'in beyanlarında terör örgütünün işlediği sayılamayacak sayıda vahşice eylemlerden hiç bahsedilmemesi, terör örgütünün gayet masum, adeta günahsız bir yapıymış gibi sunulmaya çalışılması amacı güdüldüğü anlaşılmıştır.''
Bir diğer şüpheli program sorumlusu Kadir Turnalı'nın, şüpheli Ayşe Çelik konuşması esnasında mutabık kalınan metnin dışına çıkıldığını farketmesine rağmen, sunucuyu promter veya diğer hiçbir araçla uyarmadığı ifade edilen iddianamede, Turnalı'nın Çelik'in beyanlarının sürdürülmesine sonuna kadar izin verdiği bildirildi.
İddianamede, RTÜK'e konuyla ilgili 6 bin 767 adet şikayet başvurunun yapıldığı anlatılarak, RTÜK'ün hazırladığı tespit raporu sonrası kanalın 837 bin 387 lira idari para cezası kesildiğine de yer verildi.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame, inceleme aşamasında bulunuyor.