Beyaz Saray'dan son dakika Suriye açıklaması
Abone olSuriye ile ilgili olarak bakanlarını acil toplantıya çağıran İngiltere Başbakanı Theresa May, kimyasal silah kullanımını önlemek için ABD ve Fransa'yla yola devam kararı aldı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Suriye'yi görüşmek üzere Beyaz
Saray'da toplandı. Tüm dünyanın merakla beklediği toplantıdan,
Suriye'ye askeri müdahale konusunda bir karar çıkmadı. Bu arada
İngiltere Başbakanı Theresa May'in çağrısıyla toplanan kabineden,
askeri bir harekat için ABD ve Fransa ile birlikte hareket etme
kararı çıktı. Rusya ise artan gerginlik üzerine Birleşmiş
Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) toplantıya çağırdı.
Suriye gündemiyle Beyaz Saray'da yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı sona erdi. Konuyla ilgili Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda Suriye konusunda nihai karara varılmadı. Trump yönetimi istihbarat bilgilerini değerlendirip görüşmeye devam ediyor. Trump, Fransa ve İngiltere liderleri ile telefonda görüşecek." denildi.
İNGİLTERE'DEN ABD VE FRANSA'YA DESTEK
Bu arada İngiltere Başbakanı Theresa May'in acil çağrısıyla bugün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Başbakanlık ofisi "10 Numara"dan toplantıya ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, Duma'da düzenlenen kimyasal saldırı ile buna tepki
olarak ABD'nin Suriye'ye yapması gündemde olan askeri
harekata İngiltere'nin katılımının ele alındığı toplantıda, May'in,
saldırıyı "şok edici ve barbarca bir eylem" olarak nitelendirdiği
aktarıldı.
FİKİR BİRLİĞİ
Esed rejiminin kimyasal silah kullanımına yönelik geçmiş kayıtları bulunduğunu anımsatan İngiliz kabinesinin, geçen hafta sonu düzenlenen saldırının büyük ihtimalle sorumlusunun da rejim olduğu konusunda fikir birliğinde bulunduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Kabine, kimyasal silah kullanımına göz yumulmamasının hayati önem taşıdığı kararına vardı. Kabine, insani sıkıntıyı hafifletmek ve kimyasal
silahların Esed rejimi tarafından daha fazla kullanılmasını engellemek için harekete geçme ihtiyacı üzerinde anlaştı. Kabine, Başbakan'ın (May) uluslararası bir müdahaleye uyum sağlamak üzere ABD ve Fransa'daki müttefiklerle çalışmayı sürdürmesi konusunda anlaştı."
PARLAMENTO DESTEĞİ
İngiliz basını toplantı öncesinde çıkan ve Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberlerde May'in, konuyu parlamentoya götürmeden askeri harekata katılma eğiliminde olduğunu yazmıştı.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de konunun
parlamentoda öncelikli olarak tartışılması çağrısında
bulunmuştu.
Halen Paskalya tatilinde olan İngiliz parlamentosunun normal
koşullarda pazartesi günü işbaşı yapması gerekiyor.
İngiltere'yi ABD'nin 2003'teki Irak seferine dahil eden eski Başbakan Tony Blair, İngiliz hükümetinin parlamentoya gitmeden ABD'nin askeri operasyonuna destek verebileceğini savunuyor.
Geçen yıl yapılan erken seçimde tek başına hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu kaybeden ve Kuzey İrlanda'nın sağ partisi Demokratik Birlik Partisinin (DUP) dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kuran May, parlamentoda istediği desteği bulamamaktan endişe ediyor.
RUSYA'DAN BMGK HAMLESİ
Rusya, ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesi nedeniyle artan gerginlik üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) toplantıya çağırdı.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uluslararası barış ve güvenliğin tehdit altında olduğu bir zamanda BMGK'nin toplanması yerinde olur." ifadesini kullandı.
Nebenzia, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de toplantıya katılarak konseyin 15 üyesini bilgilendirmesi talebinde bulundu. BMGK'nin cuma günü toplanması bekleniyor.