Beyaz Saray önünde protesto

Abone ol

Savaş karşıtı CodePink grubu, Amerikan ordusunun insansız hava araçları ile düzenlediği saldırıları Beyaz Saray önünde protesto etti.<br/>Ye...

Savaş karşıtı CodePink grubu, Amerikan ordusunun insansız hava araçları ile düzenlediği saldırıları Beyaz Saray önünde protesto etti.
Yemen’den gelen aktivistler de, ABD’yi protesto etmek için eyleme destek verdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü verilerine göre, Yemen’de 2009-2013 yılları arasında insansız hava araçları ile düzenlenen 6 saldırıda 57’si sivil toplam 82 kişi hayatını kaybetti.
İnsansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda yaralanan Yemenli mühendis Faysal bin Ali Cabir, Ulusal Basın Kulübü’nde yaptığı açıklamada yaşadıklarını basınla paylaştı. Cabir, 28 Ağustos 2012’da Yemen’in Kashanir köyünde oğlunun düğün törenindeki mutluluğunun, ertesi gün köye insansız hava araçlarından fırlatılan dört bombayla büyük bir acıya dönüştüğünü söyledi.
Saldırıda 27 yeğeni Velid Cabir, 42 yaşındaki kardeşi Salim bin Ahmed Ali Cabir ve üç kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Cabir, "Ortaya çıkan dehşet tabloyu hayal edebilirsiniz. Vücutları parçalara ayrılmış korkutucu bir sahneydi" dedi.
Yemen Savunma Bakanlığı, o tarihdeki saldırıda El Kaide üyesi olduğundan şüphenilen üç kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, Cabir’in yeğeni ve kardeşinin, El Kaide ile hiçbir ilgisinin olmadığını, hatta El Kaide ideolojisine karşı insanlar olduklarını belirtti. Cabir, "Salim, imamdı. El Karşıtı vaazlarından dolayı, El Kaide’ye hedef olacak biriydi" diye konuştu.

"ÖZÜR İSTİYOR"
Temmuz ayında ABD Başkanı Barack Obama’ya açık mektup yazan Cabir, ailesinin uğradığı mağduriyetten dolayı Başkan Obama’dan özür talep ettiğini ifade ederek, "Başkan Obama ve Yemen Devlet Başkanı Hadi arasındaki görüşme münasebetiyle bir mektup yazdık. Mektuba cevap vereceğini umuyorduk. Ancak şu ana kadar hiçbir cevap gelmedi. Ailemizi kaybettik, bir cevap istiyoruz" dedi.
Beyaz Saray önünde başlayan protestolar, insansız hava araçları üreten General Atomics’in Washington DC ofisi önünde sona erdi.
CodePink kurucularından Bedea Benjamin, "Beyaz Saray’daki Başkan Obama’ya bir mesaj gönderiyoruz. Mesajımız şu: Dünya kamuoyu yaşananları izliyor, gördüklerimizden hoşlanmıyoruz. Ve onlara diyoruz ki, bu ölümleri sona erdirmek için bir hareket oluşturuyoruz. Tanımadığımız, teslim olma fırsatı vermediğimiz, ele geçirip, suçlayıp yargılamadığımız insanları öldürmek demokratik toplumlar için doğru bir hareket değil. Bu yanlış, buna engel olmak istiyoruz" dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri