Beyaz Saray: 'anlaşma sağlandı'
Abone olABD'de "mali uçuruma" düşülmesini engellemek için Temsilciler Meclisi'nin gereken oylamayı gece yarısından önce yapamayacağının açıklanmasıyla anlaşma için tanınan sürenin aşılacağı kesinleşti. Bu sırada Beyaz Saray bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Temsilciler Meclisi'nin "mali
uçuruma" düşülmesini engellemek için gereken oylamayı gece
yarısından önce yapamayacağının açıklanmasıyla süre sonuna varılmış
oldu.
Beyaz Saray, Cumhuriyetçilerle anlaşma sağlandığını söylediyse de ülke mali uçuruma düşecek.
Vergi artışlarını ve harcama kısıtlamalarını engellemeyi öngören bir anlaşmaya Cumhuriyetçilerin onay vermesinin ardından Başkan yardımcısı Joe Biden, Senato'daki Demokratları bundan haberdar etti.
Senatonun anlaşmayı yakın bir zamanda oylaması ve Temsilciler Meclisi'ne göndermesi bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama, Senato’da ‘mali uçurum’ görüşmeleri
sürerken düzenlediği basın toplantısında anlaşmanın henüz
sağlanamadığını ama ‘görünüş alanı içinde’ olduğunu
belirtmişti.
Salı gününün ABD'de resmi tatil olmasından dolayı vergi artışları hemen hissedilmeyecek.
Ülkenin tümden mali uçuruma düşmesi durumunda, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi tekrar duraklamaya girebilir. Ama önergenin hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nden resmi tatil sırasında geçmesi durumunda uçurumun etkileri hissedilmeyecektir.
Kongre'de uzun süren görüşmelerin ardından, Temsilciler Meclisi üyeleri birleşimlerini sonlandırdıktan saatler sonra bir anlaşmaya varıldığı haberleri yayılmaya başladı.
Gece yarısı çizgisinden saatler önce konuşan ABD Başkanı Obama açıklamasında, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında henüz anlaşmaya varılamadığını ancak anlaşmanın ‘görüş alanı içinde olduğunu’ söylemişti.
‘Hala çözülmeyi bekleyen konular olduğunu ama Kongre’nin bunu gerçekleştireceğinden umutlu olduğunu, bununla birlikte henüz bir anlaşamaya varılmadığını' belirten Obama, anlaşma için çabaların sürdüğünü açıklamıştı.
Süre aşıldı
Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Bush döneminde getirilen vergi indirimlerinin yeni yılla birlikte kaldırılacak olmasına karşı nasıl hareket edecekleri konusunda aylardır anlaşmazlık içindeler.
Taraflar bir anlaşmaya varamazlarsa, neredeyse tüm çalışan Amerikalılar gelecek yılla birlikte daha yüksek vergi ödeyecekler.
Uzmanlar, vergi artırımlarının, tüketimde azalmaya yol açacağını ve bunun da resesyonu tetikleyeceğini söylüyor.
Senato'da Pazar günü yapılan yoğun müzakerelerin sonunda, yüksek vergi getirilecek gelir düzeyinin tanımlanması ve miras vergisi gibi konular üzerinde anlaşma sağlanamamıştı.
Bazı Cumhuriyetçiler herhangi bir vergi artışını kesinlikle kabul etmeyeceklerini söylemişti.
Taraflar arasında varılması olası anlaşmada bunun olması durumunda bu Cumhuriyetçilerin ret oyu kullanma ihtimali de bulunmakta.
Vergi artırımı
Mali uçurum, toplam 600 milyar dolar tutarındaki bir dizi bütçe uygulamasının 1 Ocak 2013'te son bulacak ya da yürürlüğe girecek olması nedeniyle ortaya çıkacak durumu ifade ediyor.
Hazine Bakanı Timothy Geithner, federal kamu borç toplamının 16 trilyon 400 milyar dolarlık tavan değerine çıkmasını önlemek için 200 milyar dolarlık bir dizi muhasebe önlemi alacaklarını söylemişti.
Daha önce uygulanmaya başlanan vergi indirimlerinin yürürlüğü 1 Ocak'ta sona erecek; keza, federal yönetimin en fazla 16 trilyon 400 milyar dolar borçlanabileceğini öngören yasal düzenleme de.
Yönetim zenginlere yönelik vergilerin arttırılmasını istiyor, ancak 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek otomatik vergi artışları tüm kesimleri etkileyecek.