Beyaz altında verim artışı

Abone ol

Öz Buğday Tohumculuk AŞ Genel Müdürü Özbuğday: 'Dekar başına 700 kilonun üzerinde,lif kalitesi yüksek pamuk verimini yakaladık.'.

Çukurova'da, bir zamanlar, getirdiği gelir nedeniyle ''beyaz altın'' olarak adlandırılan, ancak son yıllarda ekim alanı giderek azalan pamuğa yeniden yönelişin başlaması, tohumculuk firmalarının da bu alanda faaliyetlerini artırmalarına yol açtı.

Öz Buğday Tohumculuk A.Ş. Genel Müdürü Aykut Özbuğday, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda üreticinin yüksek girdi maliyeti ve düşük alım fiyatı dolayısıyla pamuk ekiminden uzaklaştığını, bu nedenle Çukurova'da daha çok ikinci ürün olarak değerlendirilmeye çalışıldığını söyledi. Çiftçiyi, pamuk üretimine tekrar yönlendirmek için maliyeti düşüren ve kalitesini artıran tohumlara yönlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Özbuğday, ''yapılan çalışmalar, istenilen noktada ilerlememizi sağladı. Sonucunda da deneme üretimini başarıyla gerçekleştirerek piyasaya sunduğumuz iki yeni tohumla dekar başına 700 kilonun üzerinde, lif kalitesi yüksek pamuk verimini yakaladık'' dedi. Özbuğday, dekar başına ortama üretimin 400 kilo olduğunu ifade ederek, yeni tohumların veriminin bu açıdan çiftçinin dikkatini çekeceğine inandıklarını ifade etti.

Şirketin kalite yönetim sistemi belgesi ile yıllık 10 bin ton pamuk tohumu üretme kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Özbuğday, Avrupa dahil komşu ülkelere de ihracat yaptıklarını kaydetti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise bir zamanlar maliyetlerdeki artış dolayısıyla kaçış yaşanan pamuk üretimine yörede çiftçinin yeniden ilgi göstermeye başladığını ve birinci ürün olarak değerlendirildiğini, özel firmaların da yeni tohum çeşitleriyle üreticiyi cezbetmeye çalıştığını söyledi.

Barut, pamuğun 1980'li yıllarda ''altın çağını'' yaşadığını belirterek, aradan geçen zaman içinde yanlış tarım politikaları yüzünden Çukurova yöresinde üretimin yüzde 90 civarında düştüğünü ve ekim alanının 32 bin hektar seviyesinde kaldığını kaydetti. Son dönemde üreticinin yeniden pamuğa yönelmesinin özel şirketlerin de ilgisini artırdığını, yeni tohumlarla kalite ve verimi yükseltmeye çalıştıklarını ifade eden Barut, ''ancak bu yeterli değil.
Pamukta kalite ve verim artışı yanında pazarlamada da üreticiye destek
sağlanmalı'' dedi.

Bu kapsamda ÇUKOBİRLİK'ten, FİSKOBİRLİK gibi üretici lehine fiyat belirlemesini beklediklerini belirten Barut, ''çiftçinin maruz olduğu
durumun ortadan kalkması için, pamuğun kilosunun 1.20 YTL'den alınması gerekiyor. Ayrıca teşvik primi de 50 YKr olarak açıklanmalı ve peşin ödenmelidir'' dedi.

Üretimin birbirini etkileyen süreç olduğunu ifade eden Barut, özellikle TMO'nun maliyet dikkate alınmayarak yapılan fiyat açıklamalarının çiftçinin mağduriyetinin devamına yol açtığını öne sürerek, ''son olarak mısırda bu durum yaşandı. Çiftçi, şimdi de pamukta benzer durumla karşılaşma endişesi yaşıyor'' dedi.

Günün Önemli Haberleri