Betonlanan 6 petrol kuyusu açıldı

Abone ol

Karlı olmadığı için kapatılıp üzeri betonlanan petrol kuyularından 6 tanesi yeniden üretime açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Diyarbakır, Adıyaman  ve Şanlıurfa gibi yerlerde, 6 tane betonlanan sahadan tekrar petrol üretiyoruz. Kapasiteleri çok sınırlı olsa da şuan ki fiyatlar masraflarımızı karşılıyor'' dedi.

Bakan Yıldız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin Bakanlık Konferans Salonu'ndaki ''Türkiye 2012 Raporu''nun sunum toplantısına katıldı.

Büyümesinin sürdüren Türkiye'nin daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirten Yıldız, bu ihtiyacı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak istediklerini söyledi.

Türkiye'de yağış rejimlerinin düzenli olmaması nedeniyle doğalgaz kaynaklarının da olması gerektiğini ifade eden Yıldız, ''Doğalgaz kullanımı bugünkü kadar yüksek mi olması lazım ? Hayır. Bu da yetmez. Nükleer güç santralleri de olmalı. Gelişen, büyüyen ve ilerleyen Türkiye'nin muhakkak enerji çeşitliliğini sağlaması lazım.''

ELEKTRİK KURULU GÜCÜ 58 BİN MW ULAŞTI

Türkiye'nin geçen yıl Slovakya kadar büyüdüğünü ve elektrik kurulu gücünün 2012'de 4 bin 100 MW arttığını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''Ülkemizin elektrik kurulu gücü 58 bin MW'lara ulaştı. Bunlar özel sektör marifetiyle yapıldı. Türkiye sadece siyasi, idari ve sosyal açıdan değil teknik açıdan da bir değişim içerisinde. Enerji sektöründe kamunun payını azaltarak özel sektörün payını arttırmak istiyoruz. Hem genel bütçedeki kamu yününü enerji sektörü açısından hafifletmek hem de daha rekabetçi bir hizmeti için bu gerekli.''

PETROL VARSA BULACAK

Bakan Yıldız, ithal edilen ham petrol ve doğalgazın yerli kaynaklar olması için çalıştıklarını belirterek, 10 yılda arama faaliyetlerine ayrılan kaynağın 13 katına çıkartıldığını söyledi.

''Varsa petrolü bulacağız yoksa bulamayacağız'' diyen Yıldız, 10 yıl önce 22 dolar olan petrolün varil fiyatının bugün 122 dolara yaklaştığını anımsattı.

BETONLANAN KUYULAR AÇILDI

Bazı petrol kuyularının maliyeti karşılamaması nedeniyle betonla kapatıldığını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''1980'li yıllarda ham petrolün varil fiyatı 20 dolar seviyesindeyken, bizim bazı kuyularımız betonlandı. Bunlar, kuyunun belirli rakamları tutturamadığı için oldu. Variline 20 dolar masraf yapıp 20 dolar ciro yaparsanız tabi ki o kuyu açmamak, çalıştırmamak daha uygun olur. Biz şuanda özellikle Diyarbakır, Adıyaman  ve Şanlıurfa gibi yerlerde, 6 tane betonlanan sahadan tekrar petrol üretiyoruz. Kapasiteleri çok sınırlı olsa da, kiminde 100 varil kiminde 500 varil olsa da şuan ki fiyatlar masraflarımızı karşılıyor. Karlı olmadığı için kapatılan petrol kuyularında çalışıyoruz. Bir kısmını da açmaya devam edeceğiz.''

NÜKLEER İÇİN YENİ TEKLİFLER GELDİ

Sinop'ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral konusunda rekabetin daha da arttığına dikkati çeken Yıldız, ülkeler ve şirketlerin daha istekli davranarak yeni tekliflerle kendilerine geldiğini söyledi.

Bunun Türkiye'nin istikrarına, enerji sektörünün serbestleşmesine duyulan güven açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, ''Birden çok ülke ülkemizde 4'er ünitelik nükleer santral yapmak istiyor... İkinci nükleer santral için de hazine garantisi vermeyi düşünmüyoruz. 22 ya da 25 milyar dolar yatırım gerektiren bu proje, hazine garantisi olmaksızın gerçekleştirilecek'' dedi.

Bakan Yıldız, Atatürk ve Keban gibi büyük barajları özelleştirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.

Günün Önemli Haberleri