Beşiktaşın Asi Ruhu kitap oldu
Abone olÇarşı'nın nasıl doğduğu ve nasıl bir oluşum olduğu anlatılıyor
Asi ruh, ırkçılığa karşı “hepimiz Eto’yuz” demiş, Plüton gezegen statüsünden çıkarıldığında “hepimiz Plütonuz” diye gündemi tiye almıştı... Çarşı grubunun doğuşunu anlatan ‘Asi Ruh’ çıktı.
‘Asi Ruh’, Çarşı diye bilinen ama kimsenin tam olarak tanımlayamadığı grubun, nasıl doğduğunu ve nasıl bir oluşum olduğunu anlatıyor.
1982 yılında kurulan, maçlarda takındığı tavırlar, açtığı pankartlar, dile getirdiği tezahüratlarla farklı bir taraftar profili çizen, farklı sosyal tabakalardan, kültürel çevrelerden ve etnik kimliklerden, farklı ve hatta çatışan politik ve ideolojik alanlardan insanlardan oluşan Çarşı, toplumsal olaylara duyarlılığı ile diğer taraftar gruplarından ayrılan bir grup.
“Çarşı dediğimiz neresidir ki? Belki de birilerinin yüreğinde açmaya korktuğu isyankar bir köşedir, kimbilir...”
“İMPARATORLUK DEĞİL TAM DEMOKRASİ”
Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Orhan Pamuk’u kutlayan, Fatih Terim’in ‘imparator’ diye tanımlandığı sırada “imparatorluk değil tam demokrasi” diye pankart açan bir taraftar grubu.
“Beşiktaş’ın dışında kalan diğer tribünlerde genel tarz oynama isteğinin daha az olmasıdır Onlar daha az oynadığı için daha az yaratıcıdır. Beşiktaş tribünün şöyle bir özelliği var oynamaya, eğlenmeye çok daha meyyaldir. Bu nedenle kanaatimce çok daha hırçındır ve kanaatimce bu hırçınlıkla - yani bu hırçınlığı olumsuz anlamda kullanmak istemiyorum - daha provakatifdir, olaylara daha kolay reasiyon verir.” (Cem Dizdar)
“HEPİMİZ PLÜTONUZ”
Bu ülkede ‘asilik’ vardır ama isyan yoktur. Çünkü asilik daha bireyseldir ve hayatın küçük detaylarında alınan bir tavırdır. İsyan ise kalabalıkların sorunudur” (Metin Tekin)
Peki Asi bir ruha sahip olan bu insanlar ne yapıyorlar? Çarşı tam olarak neyin karşılığı? Ersin Kana’nın hazırladığı ‘Asi Ruh’, bunun gibi birçok sorunun cevabını arayan bir kitap. Daha önce DVD olarak yayınlanan ‘Asi Ruh’ta Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Cem Dizdar, Rıza Çalımbay, Ali Gültiken, Rıdvan Dilmen, Yılmaz Erdoğan, Kazım Kanat, Atilla Gökçe, Adnan Bostancıoğlu, Zeki Demirkubuz gibi isimlerin görüşlerine yer veriliyor.
“... Acıyla ilişki kuran başarısızlık anlamında değil - böyle bir akıl dışılığı taşıyan tek takım ve tek takım taraftarı olduğunu düşünüyorum. Kötü gün duygusu onları daha çok bağlıyor, daha çok kışkırtıyor. 2. lige düşme riskimiz olan bir sezon vardı. İşte o sezon Zonguldakspor maçına gelen 67 bin kişi bu durumu tescillemiştir aslında. Ben bu tür şeylerden daha çok etkileniyorum. Başarı daha Fenerli bir duygu gibi geliyor bana. Başarıyı da yadsımıyorum ama bir de günümüzde başarının verili anlamını düşünürsek benim için çok da fark etmiyor aslında.” (Zeki Demirkubuz)
Kitapla ilgili detaylar