Berlin’de polisle mülteciler arasında gerginlik
Abone olAlmanya’nın başkenti Berlin’in Kreuzberg semtinde mülteciler tarafından işgal edilmiş eski bir okul polis tarafından boşaltılmak isteniyor. Binadaki mülteci grup işgali sürdürürken semtte sürekli protestolar düzenleniyor.
Almanya'nın başkenti Berlin'in Kreuzberg semtinde mülteciler tarafından işgal edilmiş eski bir okul günlerdir polis tarafından boşaltılmak isteniyor.
Binadaki mülteci grup işgali sürdürürken semtte düzenlenen gösterilerde yer yer polisle eylemciler arasında gerginlik yaşanıyor.
Türkiye kökenlilerin de yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg, Berlin'in kültürel açıdan son derece canlı bir semti olarak biliniyor.
Kreuzberg'deki gerilim polisin geçen Salı günü Ohlauer Caddesi'nde bulunan ve mültecilerin işgal ettikleri Gerhart Hauptmann adlı eski okulu boşaltmak için operasyon düzenlemesi üzerine başladı.
Almanya'nın farklı eyaletlerinden gelen yüzlerce polisin binanın çevresine konumlandığı operasyon karşısında bazı mülteciler okuldan ayılmayı kabul ederken bazılarıysa kendilerini binaya kapatarak eyleme başladı.
İçeride yaklaşık 70-80 kişi olduğu bunlardan yaklaşık 20 tanesinin çatıya çıktığı bildiriliyor.
Bu kişiler polisin içeri girmesi durumunda kendilerini aşağıya atacaklarını söylüyor.
Semtte sürekli eylem gerçekleştiriliyor
Okul dışındaysa üç ayrı sokakta 24 saat nöbet eylemi gerçekleştiriliyor.
Ayrıca semtte sürekli kitlesel destek yürüyüşleri yapılıyor.
Polisin semtte yoğun güvenlik önlemi aldığı bildiriliyor.
Göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşanıyor.
Yaklaşık bir hafta boyunca polis bazı gösterilere müdahele ederek kimi göstericileri gözaltına aldı.
Polis bazı gösterilerde biber spreyi kullandı.
İşgalin amacı Almanya'nın mülteci politikasını protesto
Binadaki mültecilerin önemli bir bölümü Afrika ülkelerinden.
Gazetecilerin binaya girişine izin verilmiyor.
Bazı yerel politikacıların krizin çözümü için görüşmeleri sürüyor.
İşgal edilen bina içinde bulunan Sudan kökenli Adam Bahar ve okulda yaşayan ancak polisin operasyonu sırasında binada olmadığı için dışarıda kalan Türkiye kökenli Turgay Ulu yaşananlarla ilgili BBC Türkçe’ye konuştu.
Bahar ve Ulu, binanın Almanya'nın mültecilerle ilgili politikalarını ve mültecilerin tutuldukları sığınma evlerinde farklı bir bölgeye seyahat etme hakları olmamasını protesto etmek için yaklaşık iki sene önce işgal edildiğini söyledi.
'Polis gelirse aşağı atlarız'
Ulu şu an için üç talepleri olduğunu belirtti: ‘Polisin operasyonu sonlandırması, okuldaki herkese oturum hakkı verilmesi ve okulun mülteci hareketi için bir politik ve sosyal merkez olarak tanınması’.
Polis yetkilileri dün yerel yönetimden çekilmemeleri yönünde bir karar gelmemesi durumunda operasyonu bugün sonlandırabileceklerini söyledi.
Bahar, bina içinde ve çevresinde durumun sakin olduğunu ve polisin çekilmesini beklediklerini belirtti ancak herhangi bir müdahale durumunda binadan aşağı atlama konusunda ciddi olduklarını söyledi.