Benlerinizi takip edin

Abone ol

"Her bireye, aylık periyodlarla kendi benlerini muayene etmesi önerilir.

Tıp dilinde 'Malign Melanom' olarak adlandırılan cilt kanseri, deriye renk veren hücrelerden kaynaklanıyor ve hızla ilerliyor.

Dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan 'Malign Melanom' lezyonlarının yüzde 30'u bir ben üzerinde gelişirken, yüzde 70'i normal bir cilt zemininde oluşuyor.

Erken evrede tanı konulduğunda etkin bir şekilde tedavi edilebilen 'Malign Melanom', bu dönemde tanı konulamazsa hızla bölgesel lenf düğümlerine, ardından tüm vücuda yayılarak tedavi şansını ortadan kaldırır.

Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dermatolog Dr.Ayfer Bankaoğlu, cilt kanserlerini anlattı:

"Her bireye, aylık periyodlarla kendi benlerini muayene etmesi önerilir. Bu muayene sırasında saptanan bende asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine işaret edebilir.

Bununla birlikte değişik görünümlü, hızlı büyüyen, pigmente bir lezyonun saptanması durumunda da acilen bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır."


Deri kanseri gelişim riski yüksek olanlar:


Açık tenli, açık renk gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen deri tipine sahip kişiler
Uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişiler
Ailesinde deri kanseri olan kişiler
Anormal (atipik) görünümlü (displastik) nevüsü olan kişiler
Doğumsal çok sayıda benleri olanlar.

Dr.Ayfer Bankaoğlu, son 15 yıl içinde malign melanom riskinin yaklaşık iki kat arttığına da değindi:

"Buna paralel olarak yeni tanı yöntemleri geliştirilmiştir. Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisidir, benlerin ve pigmentli diğer lezyonların tanısında kullanılır.

Bu yöntemde, yağlanmış deri yüzeyi, ışıklı bir büyütme sağlayan dermatoskop ile incelenir. Dermatoskop, kulak muayenesinde kullanılan otoskoba benzer ve 10 yılı aşkın süredir yaygın olarak kullanılmaktadır.

Birkaç yıl öncesine kadar ben takibi, dermatoskopik görüntülerin fotoğrafları çekilerek sağlanıyordu. Ardından bu yönteme bilgisayar teknolojisi eklenerek dijital dermatoskopi geliştirildi.

Bu yöntemle vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonları belirlenir. Ardından her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanır."

Riski gösteren indeks

Dr.Ayfer Bankaoğlu, dijital dermatoskopun bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak malign melanom riskini gösteren bir indeks oluşturduğunu da anlattı:

"Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Çıplak gözle erken evre melanom tanı şansı yüzde 60 iken, dijital dermatoskopik inceleme ile yüzde 90'lara çıkar.

Dermatoskopi, ben takibinde ulaşılan son noktadır. Molemax dijital dermatoskopi ile derideki lekeler, benler değerlendirir, arşivlenir, raporlandırılır. Böylece, benlerin belli aralıklardaki değişimlerinin saptanması ve incelenmesi bilgisayar ekranında kolayca yapılabilir.

Hasta doktoru ile beraber bu değişimleri ekranda aynı anda eski bulgularla karşılaştırarak görülebilir. Kişiler benlerinden şüphelendikleri anda ben takibi yaptırmalı ve melanom riskine karşı erken tanı şansını yükseltmelidir. "

cnnturk

Günün Önemli Haberleri