Benlerinize dikkat edin

Abone ol

Uzmanlar renk değiştiren, asimetrik, kenarları düzensiz ve çapı 6 milimetreyi geçen benlere dikkat edilmeli diyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, "Ben kanserinin (melanoma) cilt kanserleri içinde en tehlikelisi olduğunu ancak erken evrede teşhis edildiğinde tedavi edilebildiğini" söyledi.

Memişoğlu, son günlerde AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen’in "ben kanser" olduğunu açıklamasıyla gündeme gelen bu hastalıkla ilgili AA’ya yaptığı açıklamada, kimi insanın yüzüne ayrı bir güzellik katabilen benlerin, bazen sinsi bir düşman da olabildiğini belirtti.

Benlerin bir kısmının doğuştan, bir kısmının da sonradan ortaya çıktığını, özellikle sonradan ortaya çıkanlarda güneş ışınlarının olumsuz etkisinin daha büyük olduğunu ifade eden Memişoğlu, "Cilt kanserleri içinde en tehlikelisi ben kanseri. Ancak hastalık erken evrede teşhis edildiğinde tedavisi mümkün" dedi.

Tehlikeli mi, Tehlikesiz mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Memişoğlu, "Benlerin tehlikeli mi, yoksa tehlikesiz mi? olduklarını çıplak gözle anlamanın mümkün olmadığını ancak birkaç ipucuna dikkat edilmesi gerektiğine" dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Renk değiştiren, asimetrik, kenarları düzensiz ve çapı 6 milimetreyi geçen benlere dikkat edilmeli. Hepsinden önemlisi güneşten kaçılmalı. Benler, sürekli tahrişe uğrayabilen bölgelerdeyse daha da dikkatli olunmalı. Beldeki kemer ya da iç çamaşırının kesim noktalarına isabet eden, aksesuar kullanılan, ayak tabanı ya da avuç içi gibi bölgelerdeyse güneşin yanı sıra tahrişten mümkün olduğunca korunmalı. Benler belirli aralıklarla kontrol altında tutulmalı."

Prof. Dr. Memişoğlu, benlerin üzerinde kıl çıkması halinde de dikkat edilmesi ve özenli davranılması gerektiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ayrıca, açık tenlilerde risk daha fazla. Çünkü, açık tenliler güneş ışınlarından esmer tenlilere göre daha fazla etkileniyor. Bu yüzden çoğunluğu açık tenli olan Avustralya halkında bu hastalık daha fazla görülüyor. Ülkemizdeki görülme sıklığı konusunda istatistiksel bir bilgi yok ancak, üniversite hastanelerimize yapılan başvurular, bu hastalığın görülme sıklığının arttığını gösteriyor."

Tüzmen: "Çocukluğumda Güneş Işınlarının Bu Denli Zararlı Olduğunu Bilmiyordum"

"Ben kanseri" olduğunu açıklayan AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ise 4. Gıda Fuarı’na katılmak üzere geldiği seçim bölgesi Mersin’de çalışmalarını sürdürüyor.

Tüzmen, aslında kanser olduğunu açıklamak istemediğini ancak AK Parti genel başkan yardımcılığından ayrılmasının yanlış yorumlanması nedeniyle bunu açıklamak zorunda kaldığını belirterek, "Yaklaşık 5 yıldan beri bu hastalıkla mücadele ediyorum" dedi.

Sürekli spor yapan bir siyasetçi olarak halkın karşısında olduğunu ve bu nedenle toplumun kendisine bu hastalığı yakıştıramadığını belirten Tüzmen, şunları kaydetti:

"Aslında bu yanlış bir inanış. Uzun yıllardır spor yapıyorum. Ancak, çocukluğumda güneş ışınlarının bu denli zararlı olduğunu bilmiyordum. Yüzücülük yaptığım ve su topu oynadığım dönemlerde yoğun miktarda güneş ışınlarına maruz kaldım. Bu hastalık da özellikle sörf ve yüzücülükle uğraşan insanlarda sık görülüyor. Aslında bu noktada özellikle ebeveynlerin de çocukları konusunda çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek lazım. Aileler, çocuklarını bu konuda uyarsınlar, bilgilendirsinler."

Günün Önemli Haberleri