Benim binam sağlam diyene özel hak!
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, hasarlı olmamasına rağmen orta hasarlı durumda bulunan binalara önemli bir hak tanıdı.
1999 Marmara Depremi 'nin ardından yaklaşık 20 bin konutun orta hasar aldığı Sakarya'da, aradan geçen 13 yılda 900'ün üzerinde konut halen orta hasarlı görünüyor.
'RİSKSİZ' RAPORU ALAN BİNALAR KAYITTAN SİLİNECEK
Van depreminin ardından Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi, onarım süresi dolan konutlar için yıkım kararı aldı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak bazı vatandaşlar, konutlarının onarımlarını yaptırdıklarını ancak belgelendiremediklerini ya da binalarının afet yardımından faydalanmaları için hasarlı gösterildiğini belirterek binalarının hasarlı olmadığını iddia etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hasarlı olmamasına rağmen orta hasarlı durumda bulunan binalara önemli bir hak tanıdı. Üniversitelerden bu yıl sonuna kadar 'risksiz' raporu alacak binalar, orta hasarlı kayıtlarından silinecek.
"HAYAT HAKKIMIZI ÖNE KOYACAĞIZ"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli olmayan binalarla ilgili meselenin bulunmadığını belirterek "Daha önce afetten istifade etmek için 'evimi orta hasarlıya çevirmiştim. Benim evimde hasar yok. Bana dokunmayın' diyen vatandaşlarımız eğer gerçekten öyle demişse, eğer bugün gerçekten evi riskli değilse şimdi üniversite bunları denetliyor. Baksın riskli değilse mesele yok. Riskli ise vatandaşımızın canı, malından daha önemlidir. Önce can sonra mal. Biz önce hayat hakkımızı öne koyacağız." dedi.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise bu yılsonuna kadar riskli yapı olmadığına dair üniversiteden rapor alınan binaların orta hasarlıdan çıkartılacağını söyledi. Vatandaşlara tebligatları yaptıklarını kaydeden Büyük, yılsonundan itibaren orta hasarlı konutların yıkımına başlanacağını duyurdu.
"YIL SONUNDAN İTİBAREN SAKARYA'DA ORTA HASARLI BİNA KALMAYACAK"
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu da yılsonuna kadar 'benim binam sağlamdır' diyen herkesin binasına üniversiteden sağlam raporu alarak orta hasarlı kayıtlarından düşürebileceğini kaydetti. Şehirde 13 yıldır orta hasarlı meselesinin bulunduğunu anlatan Toçoğlu, şunları dedi;
"Bu orta hasarlı binaların yaklaşık yüzde 95'i normalleştiği halde çok az bir kısmı yıkıma kalmıştı. Vatandaşlarımızın 'aslında bizim binalarımız hasarsız' serzenişlerinin önüne geçmek için Bakanımızın talimatıyla genel müdürlük yazı gönderdi. Aralık sonuna kadar 'Benim binam sağlamdır' diyen herkesin binasını üniversiteden sağlam raporu getirmek kaydıyla orta hasarlı kayıtlarından düşüyoruz. Vatandaşlarımıza böyle bir güzel imk'n daha sağlanmış oldu. Valimizin de kesin talimatı belediyelerimize ulaştı. 12. ayın sonundan itibaren artık bu ilde orta hasarlı bina kalmayacak. Artık hiçbir mazeretimiz kalmadı."
"2007 DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE İNCELERSEK ÇOK EKSİK VAR"
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz, orta hasarlı binaların kontrolü için şimdiye kadar 80 kişinin müracaatta bulunduğunu ifade ediyor. Protokolün imzalanmadığını belirten Yılmaz, "Bizim vereceğimiz rapor vatandaşa güçlendirme imkanı tanımayacağı için orada bir problem var. Biz 'risklidir' dediğimiz zaman binayı yıkıma götürüyor. Belediye topu bize atmış olacak. Biz bu binaları 2007 deprem yönetmeliğine göre incelersek çok büyük eksiklikleri çıkacaktır." diye konuştu.
VATANDAŞA ZAMAN TANINMALI
Vatandaşa güçlendirmek için zaman tanınması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti; "Bina hemen yıkılmamalı. Aksi halde çoğu binaya yıkım kararı çıkacak. Vatandaşın bir kısmı kendince iş yapmış olabilir. Ustayı çağırıp yapmıştır, ya da projesiyle yapmıştır ama ruhsat ve iskan alamamıştır. Böyle baktığımızda da bir takım yetersizlikler olabilir. Sonuçta vatandaşa bir şeyler tanımak lazım. Bunun dışındakiler yıkılmalı."
"GÜZEL BİR HAK TANIDILAR"
5 kişilik ailesiyle birlikte yaşadıkları tek katlı evinin sağlam olmamasına rağmen hasarlı olarak göründüğünü söyleyen Erhan Yıldırım isimli vatandaş, rapor için üniversiteye başvuracağını belirtti. Yıldırım, "Üniversiteye müracaat edeceğim. Benim binamın tadilatlık bir konumu yok. Evim depremde darbe almadı. Deprem zamanı muhtarla mahalleden birisi biz köydeyken 'bunlara orta hasarlı yazın' demişler. Hiçbir kurum ve kuruluştan bir yardım almadım. Sonradan başıma çıktı. Elektrik ve suyumuzu kestiler. Yürütmeyi durdurma kararı aldırdım. Elektriğim açıldı. Güzel bir hak tanıdılar." şeklinde konuştu.