Ben de kürdüm ama kimse beni dışlamadı
Abone olÜnlü edebiyatçı ve yazar Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye’de, "Ben bu Türk köyünde doğdum. Biz bin senedir birlikte mücadele ettik. Vallahi ...
Ünlü edebiyatçı ve yazar Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye’de, "Ben bu Türk köyünde doğdum. Biz bin senedir birlikte mücadele ettik. Vallahi billahi hiçbir zaman kürdüm diye söylemediler bana" dedi.
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli olan Kürt asıllı Yaşar Kemal, doğduğu köy olan Hemite köyünde katıldığı açılış töreninde Türk-Kürt kardeşliğinden örnekler verdi. Hemite köyünün cennetten bir köşe olduğunu belirten 90 yaşındaki Yaşar Kemal, “Konuşmacılar benimle ilgili şeyler söyledi. Ben de şimdi Yaşar Kemal şöyledir böyledir mi diyeyim. Burası benim köyüm. Bir ara buraya Hamit Dede derlerdi. Ben bu Türk köyünde doğdum. Yalnız bu köyün insanlarının en sevdiği bendim. Bu söylenecek bir şeydir. Biz bin senedir birlikte mücadele ettik. Biz birlikte yaşadık. Vallahi billahi hiçbir zaman kürdüm diye söylemediler bana. Yaramazlık yaptığımızda köyün diğer çocuklarını döverlerdi ama beni dövmüyorlardı. Bizim köyümüz böyle bir köydür. Biz cennette büyüdük. Bütün Türkiye benim köyüm gibi olsun. Benim işim yazmaktır, konuşmak değil. Bunu da yazacağım” dedi. Yaşar Kemal, bu arada yanına gelen köyden çocukluk arkadaşı Veli Kılıç ile de hasret giderdi.
Vali Celalettin Cerrah ise yaptığı konuşmada, Yaşar Kemal’in Türkiye’deki kardeşliği burada bir kez daha vurguladığını ifade ederek, “Büyük üstat dedi ki ‘Ben bu köyde Kürt olmama rağmen hiçbir ayrıcalık görmedim. Diğer arkadaşlarım kavga eder ama bana dokunmazlardı’. Burada şunu örnek gösterdi. Türkiye öyle bir yer ki, Türk’ü ile Kürt’ü ile Çerkez’i ve Laz’ı ile bir millet, kardeşlik içinde yaşanacağı tek bir yurt. Yine bir örnek olarak söyledi ki ‘Türkiye’de benim yanımdaki arkadaşımın yakınları Çanakkale’de beraber savaştılar. Biz böyle bir dostluğu gördük. Tüm Türkiye bu köy gibi olsun’ dedi. Bundan çok büyük bir ders alınması lazım. Burada daha önceden büyük üstat için İnce Memed anıtı açılmıştı. Biz de bu alanı güzelleştirip, Osmaniye’nin yetiştirdiği, çocukluğunun Osmaniye’de geçtiği, Türkiye ve dünyaya mal olmuş olan büyük üstadın adına yakışır bir Kültür Evi ve park yapmak istedik. Bu, üstat için yeterli mi? Elbette değil. Biz inşallah üstadımızı gelecek nesillere daha iyi tanıtabilmemiz için çok daha güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Ben kendilerine uzun ömürler diliyorum. Yeni yeni eserler çıkaracaktır. Bizim Osmaniye’mizin büyük değeridir. Bizi kırmayarak, rahatsızlığını da bilmeme rağmen, Osmaniye’ye geldiği için hem kendi adıma, valilik adına hem de Osmaniye halkımızın adına, hem de Hemite köyü adına binlerce kere teşekkür ediyorum. Ayrıca büyük üstadı yalnız bırakmayarak, Osmaniye’mize gelen diğer Yaşar kemal dostlarına da geldikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yaşar Kemal Kültür Evi ve Parkı’nın açılışı yapıldı. Açılışın ardından parkı gezen Yaşar Kemal, İnce Memed anıtı önüne geldiğinde anıtın kaidesinde kendi adının yazılı olduğu tanıtım plaketini görünce, buraya İnce Memed adının yazılmasını istedi. Vali Cerrah da talimat vererek bunun yapılmasını istedi. Yaşar Kemal daha sonra park içinde hazırlanan ikram yerinde oturarak dostları ile sohbet etti.
Törene, AK Parti Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Özkan, İl Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren, parkın düzenlenmesini organize eden Vali Yardımcısı M. Sadık Tunç, kamu kurum müdürleri, Yaşar Kemal’in dostları sanatçı Tarık Akan, Araştırmacı-Gazeteci Can Dündar, Yazar-Yapımcı Arif Keskiner, film yapımcısı Abdurrahman Keskiner, gazeteci ve program yapımcısı Nebil Özgentürk, Yazar Yalçın Sadak, Yazar Işık Öğütçü ile çok sayıda Osmaniyeli katıldı.
(İHA)