Belediyenin duyarsızlığına jandarma baskını

Abone ol

İzmir’in Torbalı ilçesi Bayındır yolu üzerinde bulunan çöp depolama alanına baskın yapan jandarma, çöplerden sızan suların oluşturduğu küçük...

İzmir’in Torbalı ilçesi Bayındır yolu üzerinde bulunan çöp depolama alanına baskın yapan jandarma, çöplerden sızan suların oluşturduğu küçük pis yapay göletlerin kaldırılması için jandarma çevre timleri tarafından tutanak tanzim edilerek, Torbalı Belediyesi’ne ceza verilmesi istendi.
Torbalı’nın bütün çöp yükünü taşıyan çöp depolama alanında, çöplerden sızan suların oluşturduğu küçük yapay pis göletler, hem çevreye hem de tarımsal alanları büyük ölçüde tehdit ediyor. Çöplerden sızan suların oluşturduğu su birikintileri adeta birer gölet haline dönüşmüş durumda. Önceki gün İzmir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı Çevre Koruma Timleri, Torbalı Belediyesi’ne ceza kesilmesi için söz konusu alana baskın yaparak tutanak tuttu. Jandarma tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda belediye, çevre kirliliği yaptığı gerekçesiyle para cezası ödeyecek.

BELEDİYE: "ÖNLEM ALDIK GEREKEN YAPILACAK"
Çöp depolama ve transfer alanındaki çöp arabalarının boşalttığı pis sular nedeniyle oluşan mikrop yuvası göletlerin bir an önce kapatılarak, çevreyi tehdit etmesinin engelleneceğini belirten Torbalı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Kemal Sevinç, “Konuyla ilgili olarak gerekli olan ne varsa yapacağız. Oradaki pis suları alarak tahliyesini gerçekleştirip, oluşan yapay göletlere beton dökerek mevcut alanı şu anki pis halinden kurtaracağız. İleriki süreçte de çöp sularının birikmemesi için bir takım önlemlerimizi alacağız. Jandarma Çevre Timleri’nin tutanak tuttuğu doğrudur. Ancak, orayla ilgili olarak çalışmalara başlamıştık” şeklinde konuştu.

BİRİKEN SULARA KOKUDAN YAKLAŞILMIYOR
Depolama sahasında çöp dökümünün yapıldığı bölgeye yağan yağmur suları ve depolanan katı atıkların sızıntı suları tarlalardan dere ve denize kadar her yeri tehdit ediyor. Dengeleme havuzuna alınan çöp sızıntı suyunun, iki aşamalı (biyolojik ve fiziksel) arıtma ünitelerinden geçirilerek arıtıldığı iddia ediliyor. Yağmuru fırsat bilerek havuzlardan araziye ve yollara salıverilen atık çöp suyu doğal hayatı da büyük ölçüde etkiliyor. Gün içinde Torbalı’nın çöplerini alan kamyonlar, depolama alanına gelerek burada araçların su vanasını açıp bütün pis suları boşaltıyor. Dışarı akan sular ise 10 metre ilerde bulunan yapay pis su göletlerinde birikiyor. Yaşanan çevre katliamı tepkilere neden olurken, jandarmanın yaptığı bu baskın ile çevre kirliliği gündeme geldi.
Ülkemizdeki çöp depolama alanlarında depolanan çöplerin yaklaşık yüzde 60 oranında biyolojik olarak parçalanabilir organik maddeler içerdiğini belirten uzmanlar, “Biyolojik olarak parçalanabilir organik maddelerin çöp depolama alanında anaerobik şartlar altında kısa süre içinde parçalanabilmesi için çöp içinde yeterli nem olmalıdır. Bunun için de çöp depolama alanlarında oluşan kirlilik yükü çok yüksek sızıntı suyunun çöp içine resirkülasyonu yapılmalıdır. Böylece kirlilik yükü çok yüksek sızıntı suları doğru yere resürküle edilerek hem biyolojik olarak bozunabilir organik maddelerin bozunması hızlandırılır hem de sızıntı sularının bertaraf sağlanır” dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri