Belçikayı sarsan yargı skandalı

Abone ol

Belçika'da terörist Fehriye Erdal'ın yargılanması sırasında bazı belgelerin saklanması büyük bir skandala neden oldu

Belçika'da bazıları 1999 yılında suçüstü yakalanan, bazıları firarda olup gıyabında yargılanan ve geçen yıl ağır hapis cezalarına çarptırılan terör örgütü DHKP-C üyelerinin bu hafta Yargıtay kararıyla serbest bırakılmaları ve haklarında verilmiş tüm kararların iptal edilmesi üzerine adli ve siyasi çalkantılar devam ediyor.

Belçika basını, Yargıtay kararının incelenmesinden sonra "bazı son derece önemli belgelerin bu kuruma sunulmadığının" belirlendiğini bildiriyor. Terörist Fehriye Erdal ve arkadaşlarının yargı sürecinde, "bazı savcı ve hakimlerin", "belki farkında olmadan", "adaletten bazı bilgi ve belgeleri sakladıkları" ileri sürülüyor.

Bu durumun sanıkların savunmasını veya müdahil tarafı olumlu veya olumsuz etkilemesinin önem taşımadığı, olayın çok "vahim" olduğu ve Belçika adaletinin bu işin içinden "sıyrılması" için gerekenlerin yapılacağı anlatılıyor.

Basın, bu hukukçuların araştırılacağını, hatalı olanların belirlenmesi halinde, bu kişilerin devlet memurları yasası çerçevesinde 5 ila 10 yıl hapis istemiyle yargılanabileceğini bildiriyor.

"Son derece önemli bazı belgelerin" de Yargıtay'ın oturumlarından sonra, kararını açıklamasından iki gün önce "ortaya çıktığı" ifade ediliyor. Belgelerin saklanmasının bürokratik sorumluluğunun Gent Temyiz Mahkemesi Başkanı Jean Paul De Graeve ve Başsavcı Johan Delmulle'e ait olduğu belirtiliyor.

Bu haberlerin kamuoyuna yansımasından sonra Başsavcı Delmulle ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx bir yorumda bulunmayı reddettiler.

Günün Önemli Haberleri