Belçikaya soykırım misillemesi
Abone olİngiltere Parlementosu'a Belçika'nın işlediği Kongo soykırımını tanıyan bir tasarı sunuldu.
İngiltere Türk Diyalog Komitesi (BTCD) adlı sivil toplum örgütü, İngiltere Parlementosu'nda Belçika'nın işlediği Kongo soykırımını tanıyan bir tasarının sunulmasını sağladı.
BTCD, Belçika'da önümüzdeki günlerde gündeme alınması beklenen Ermeni soykırımı iddiasını reddedenlerin bir yıl hapis ve para cezası ile cezalandırılmalarını öngören tasarıya cevaben, İngiltere Parlementosu'nda girişimde bulundu.
BTCD nisan ayında başlattığı girişimler sonucunda İşçi Partisi milletvekili Andrew Dismore'un 24 mayıs tarihinde İngiltere Parlamentosu'na sunduğu tasarıda, 'Belçika hükümeti kayıtlarına göre Kongo nüfusunun yarısını oluşturan milyonlarca insanın 1885 ile 1908 yılları arasında Belçika koloni yönetimi tarafından öldürüldüğü ve bu gerçeğin İngiliz, İsveç ve Amerikan gözlemcilerce teyit edilidiği' belirtiliyor.
Tasarıda 'Belçika'nın gerçekleştirdiği soykırım nedeniyle özür dilemesi' çağrısı yapıldı. Tasarıda şu ana kadar 13 milletvekilinin imzası var.
Komite Belçika'dan 'adil' olmasını istemişti
İngiltere Türk Diyalog Komitesi'nin temsilcileri tarafindan, Ermeni tasarılarının mimarlarından Andrew Dismore ile nisan ayı içerisinde Londra'da başlatılan gorüşmelerde Türk Ermeni savaş trajedisinin iki taraflı bir trajedi olduğu ve soykırım olarak adlandırılmasının yanlış ve ayırımcı bir tutum olduğu açıklanmıştı.
Dismore'a, bu iki taraflı trajediyi soykırım sınıfına sokması durumunda, tutarlı olması için Kongo'da yaşanan olayları da soykırım olarak tanıtması gerektiği açıklanmış ve olumlu yanıt alınmıştı.
Bu süreç içinde Parlamento resmi kütüphanesi kayıtlarında yapılan inceleme sonunda Belçika'nin soykırımı tanımadığı teyit edilmiş ve ilgili resmi mektup İngiltere Türk Diyalog Komitesi'ne gönderilmişti.
BTCD'nin talebi üzerine, Dismore, tasarıyı 24 mayıs 2006 tarihinde İngiltere Parlamentosu'na sunmuştu.
Komite, Belçika'nın ya kendi parlementosunda Turkiye aleyhine aldığı bu kararı geri çekmesi gerektiğini ya da Kongo'da yaşattığı trajediyi soykırım olarak kabul ederek kendi tarihi ile diğer uluslara önerdiği şekilde yüzleşmesi gerektiğini ifade etmişti.
Tasarıya destek verenler:
Muhafazakar Parti:
Bottomley Peter
İşçi Partisi:
Lyn Brown
Martin Caton
David Chaytor
Andrew Dismore
David Drew
Clive Efford
John Grogan
Helen Jones
John McDonnell
Alan Meale
Liberal Demokratlar:
Andrew George
Paul Holmes
CNN