Belçikadaki krize kral el attı

Abone ol

Belçika'da kral siyasi krize el koydu. Başbakanın istifası sonrası Albert parti liderleriyle görüşüyor.

Belçika'da koalisyon hükümetini yöneten Başbakan Yves Leterme'in istifasını sunduğu Kral II. Albert, siyasi oluşumların liderleriyle ve parlamento temsilcileriyle görüşmelerini sürdürüyor.

Kral'ın temaslarının ardından açıklayacağı karara göre çeşitli senaryolar hayata geçebilecek.

Belçika Kralı, hükümetin istifasını ret veya kabul etmeye ilişkin kararını "birkaç saat" veya "birkaç gün" askıya alabilecek; bu süreçte siyasi çevrelerin büyük kesiminin görüşlerine başvuracak, uzlaşma ve krizin aşılma olasılığını değerlendirecek.

Bu durumda Kral'ın temaslarının, "ulusal bayram" günü olan 21 Temmuza kadar sarkabileceği ifade ediliyor.

Kral, istifayı reddedebilecek ve 13 aydır devam eden siyasi krize ve uzlaşmazlığa aynı hükümetin çözüm aramasını önerebilecek, bugünkü ortamda başka çare olmadığını savunarak, hükümetin en azından 2009 yazındaki Avrupa Parlamentosu ve yerel seçimlere kadar görevde kalmasını isteyebilecek.

Kral II. Albert'in bir başka seçeneği, "güven yitiren", "başarısız" Leterme'in istifasını kabul ederek bir başka siyasetçiye hükümet kurma görevi vermek olacak. Ancak geçen yılın haziran ayında yapılan seçimlerden sonra 8 ay hükümet kurulamadığı hatırlatılıyor.

Belçika Kralı'nın, istifayı kabul etmesi halinde parlamentonun görevi bırakması ve sonbaharda erken seçim yapılması olasılığı da göz önünde bulunduruluyor. Böyle bir durumda, ekonomik ve siyasi kriz ortamında sandık başına gidecek olan seçmenlerin tepkisinden çekinen tüm siyasi partiler, bu seçenekten uzak durulmasını istiyor.

Günün Önemli Haberleri