Bel ve boyun fıtığı tedavisinde yeni yöntem Spinal Dekompresyon nedir?
Abone olFizik Tedavi ve Rehabilitason Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, spinal dekompresyon uygulaması hakkında internethaber.com'a bilgi verdi.
Spinal dekompresyon nedir, etkileri nelerdir, tedavi nasıl
uygulanır?
Fizik Tedavi ve Rehabilitason Uzmanı Dr. Serap Latif Raif, spinal dekompresyon hakkında sorulara yanıt verdi.
“Dekompresyon sisteminin arkasındaki bilimsel çalışmalar esas anlamıyla uzay programları ile başlatıldı. NASA uzay araştırmalarında, yerçekiminin olmadığı bir ortamda astronotların omurgaları üzerindeki basıncın azaldığını, disk aralıklarının genişlediğini ve bel ağrılarının rahatladığını gözlemledi. Spinal dekompresyon, bel ve boyun fıtığı ağrısı çeken birçok hastanın ameliyata gerek duymadan tedavi edilebilmesi için geliştirilmiştir.
Spinal Dekompresyon Sistemi Nasıl Etki Eder?
Spinal dekompresyon sistemi, omurgada seçilen bölgede çekme ve
pozisyonlama yaparak vakum etkisi ile disk içi basıncı düşürür.
Böylelikle dereceli olarak incinen disk yeniden toparlanmakta,
diskin üzerindeki basınç azaltılarak, sinirlerin üzerindeki baskı
hafifletilmektedir. Fıtıklaşan disk materyali geri çekildiğinde
omurgadaki bozukluk iyileştirilmiş ve böylece işlevine yeniden
kavuşmuş olmaktadır.
Diğer Traksiyon (çekme) Sistemlerinden Farkı Nedir?
Diğer traksiyon cihazlarında vücudun koruyucu mekanizmaları devreye girdiğinden adeleler kasılır. Bu da etkili bir çekme yaratmadığı gibi ağrılara yol açabilir. Dekompresyon sisteminde ise, logaritmik bir eğriyle çektiğinden vücudun koruma mekanizmaları uyarılmaz ve dolayısıyla adeleler kasılmadan, ağrı yapmadan disklerin içinde, omurların arasında etkili bir negatif basınç oluşur.
Ayrıca disk hernisinin (bel veya boyun fıtığı) olduğu seviyeye özgül uygulama yapılır. Fıtıklaşma hangi omurlar arasında ise veya ağrı hangi seviyeden kaynaklanıyor ise o bölgeye uygulama yapılabilir.
Tedavi Programı Nasıl Yürütülür?
Spinal dekompresyon, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezlerinde de uzman kadro eşliğinde uygulanan bir tedavi protokolüdür. Bu tedavide ilk olarak hastanın bel veya boyun bölgesine sıcak paket (hot pack) 20 dakika süreyle uygulanır. Sonrasında ayakta hastaya uygun kemerler takılır, tedavi yatağının tabanındaki platforma çıkarılır, hastanın ağırlığına göre uygun tedavi belirlenerek 30 dakika süreyle traksiyon uygulanır. Daha sonra soğuk paketler (cold pack) ve elektroterapi (interferans akım) uygulanır.
Toplam tedavi 1.5 saattir. İlk seanslarda bel daha hassas duruma geldiği için bir bel korsesi ve ağrı kesici ilaçlar verilebilir.
Lomber Disk Hernisi (bel fıtıkları) tedavisi ilk 2 hafta haftada 5'er seans, 2.ve 3. haftası haftada 3'er seans, son 2 hafta haftada 2'şer seans olmak üzere 20 seansta tamamlanır.
Servikal Disk Hernisi (boyun fıtıkları) tedavisi ise haftada 3 gün toplam 15 seansta tamamlanır.
Dr. Serap Latif Raif
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı