Bel fıtığı tedavisinde doğru bilinen yanlışlar
Abone olBel fıtığı nedir, nasıl tedavi edilir. Türkiye'nin en yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığı tedavisinde doğru bilinen yanlışları Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, internethaber.com'a anlattı.
Bel fıtığı günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biri. Çok
sık rastlanmasına rağmen bu hastalığı yeterince tanımıyoruz,
üstelik fıtık hakkında da birçok şeyi yanlış biliyoruz.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, bel fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.
HER 10 KİŞİDEN 8'İ...
“Her on kişiden sekizi yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı çekiyor. Ancak her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmediği gibi her bel fıtığı da ameliyat gerektirmiyor. Bel fıtığı hakkında yanlış bilinenleri ise şöyle sıralayabiliriz.
SERT YERDE YATMAK BEL FITIĞINA İYİ GELİR Mİ?
Sert yerde yatmak bel ağrılarını gidermez. Bel fıtığı oluşunca
mutlaka ya yerde yatmalı ya da yatağın altına tahta koyup öyle
yatmalı düşüncesi yanlıştır. Oysa ki sert yerde yatmak sırt ve bel
kaslarının tutulmasına neden olduğu için yarar yerine zarar
getirir. İyi bir yaylı yatakta, tercihen yarı ortopedik bir yatakta
yatmak en iyisidir.
SIRTÜSTÜ UYUMAK BEL FITIĞINI İYİLEŞTİRİR Mİ?
Sırtüstü uyumak gerektiği de yanlış bilgidir. Doğrusu hastanın en rahat ettiği pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatıp bacaklarını karınlarına doğru çektiklerinde daha rahat ederler çünkü bu pozisyonda yatarken omurların arası açılacağından, bacak sinirlerine olan baskı azalır. Eğer hasta sırtüstü yatmak isterse, belinin altına bir yastık koyması ve bacaklarını yüksek bir yere uzatması daha uygun olur.
HAREKET ETMEK BEL FITIĞI HASTALARI İÇİN İYİ MİDİR KÖTÜ MÜDÜR?
Yürüyüşten, merdiven çıkıp inmekten, daha çok oturmak gerektiği bilgisi yanlıştır. Oysa ki oturmak bele binen yükü artırır, 15-20 yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir.
BEL FITIĞI HASTALARI KORSE KULLANMALI MI?
“Sürekli korse takmanın beli toparladığı, bele binen yükü azalttığı da yanlış bilgidir. Doğrusu ise omurga kırıkları ve kaymaları dışında sürekli korse takmak zararlıdır, hatta beldeki kasların zayıflamasına bile yol açar.”
BEL ÇEKTİRME NEDİR BEL FITIĞINI İYİLEŞTİRİR Mİ?
Bel çektirme ile bel fıtığının geri gitmesi, hastanın rahatladığı bilgisi de yanlıştır. Bel çektirme sadece omurların arka uzantılarının birbirleri arasında yaptıkları eklemlerdeki kaymalarda faydalıdır. İleri derecede bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığın kopmasına ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çıkmasına bile sebep olabilir.
BEL FITIĞINDA BARDAK ÇEKME
Bele bardak çekme ya da masaj gibi alternatif yöntemlerin fıtığı yerine soktuğu da yanlıştır. Bunun gibi alternatif yöntemler sadece beldeki kan dolaşımının artmasını sağlar. Böylece beldeki kaslar gevşer, hastada geçici rahatlama olur, ancak fıtık tedavisi üzerine bir etkisi olmaz.
BELE İĞNE VURDURMAK
Bele iğne yapılması bel fıtığını yok etmez. Bele iğne yapılması hastanın ağrılarını geçici olarak yok eder, tamamen geçirmez. Yapılacak kortizonun birçok yan etkisi olduğu da unutulmamalıdır.
BEL FITIĞI AMELİYATI RİSKLERİ
Bel fıtığı ameliyatının çok riskli olduğu, hastaların çoğunun ya sakat ya da kısıtlı bir yaşam sürdürmek zorunda kaldığı da yanlıştır. Doğrusu mikrocerrahi ile ve iyi bir beyin cerrahı tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarının sakat kalma, felç olma gibi bir riski yoktur. Ameliyat, hastanın daha rahat hareket etmesini sağlar, onun hareketini kısıtlamaz.
BEL FITIĞINDA NARKOZ KULLANIMI
Bel fıtığı ameliyatlarında hasta mutlaka narkoz almak zorunda değildir. Artık epidural anestezi ile hasta uyumadan da ameliyat yapılabilmekte, hastalar ameliyat sırasında sohbet edebilmekte, ayaklarını oynatabilmektedir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası uyanamama, bulantı, kusma gibi sorunlar oluşmamaktadır. Hasta ayağını oynatabildiği için ameliyat sırasında güç kontrolü de yapılabilmektedir.
BEL FITIĞINDA AMELİYAT ŞART MI?
Bel fıtığının sadece ameliyatla tedavi edilebileceği de yanlış bilgidir. Bel fıtıklarının yüzde 90’ı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.