Bekir Bozdağ'dan o eleştirilere cevap

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, rejim değişikliği iddialarına cevap verdi yeni anayasa değişikliğinin rejimi güçlendiren bir hükümet sistemi değişikliğini öngördüğünü söyledi.

Adalat Bakanı Bekir Bozdağ, CHP ve HDP'nin yeni anayasa görüşmelerinde dile getirdiği rejim değişikliği iddialarına cevap verdi. Bozdağ, rejimin değil hükümet sisteminin değiştiğini, bu anayasa ile ülkenin ve milletin daha da güçleneceğini söyledi.

Bekir Bozdağ, TBMM'deki yeni anayasa görüşmelerinde CHP ve HDP'li milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. Getirilen yeni sistemle Atatürk'ün anayasasına geri dönüldüğünü ifade veren Bozdağ, güvenoyunu Meclis'in değil bu yeni sistemle halkın vereceğini kaydetti. CHP'lilerin itirazlarına tepki gösteren Bozdağ, Atatürk'ün anayasasının kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini belirtti. Bozdağ konuşmasında şunları söyledi:

"Milletimizin ve ülkemizin istiklali, istikbali ve istikrarı için son derece önemli maddeleri görüşmeye başlıyoruz. Bu anayasa değişikliğiyle ülkemizin ve milletimizin güçlü geleceğinin temelleri atılacaktır. Bu sistem değişikliği milletimizin bekasıyla da ilgilidir. 

"MİLLETTEN KAÇIRILAN BİR ŞEY YOK"

Görüşmeler milletin gözü önünde yapılmaktadır. Hem teklifin verilmesi hem komisyon görüşmeleri hem de bu görüşmeler milletin önünde yapılmaktadır. Milletten kaçırılan bir şey yoktur. Bizim derdimiz milletten kaçırmak değil milletin önüne getirmektir. Kaldı ki tek başlı yürütme, güçlü Türkiye'yi bugün değil bizden önce de konuşan liderler olmuştur. Artık bu tartışmalara son noktayı koymak parlamentomuzun elindedir. Milletin önüne taşıyarak, milletin hakemliğine bırakmaktır.

"GAZİ MECLİS'İ SAVAŞ SÜRERKEN ANAYASA YAPMIŞTIR"

'OHAL döneminde Anayasa değişikliği görüşülemez' yaklaşımı doğru değildir, mantığını da kabul etmek mümkün değildir. Bu Gazi Meclis Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği yıllarda 1921 Anayasası'nı yapmış ve yürürlüğe koymuştur. Bu Gazi Meclis Kurtuluş Savaşı'nın bittiği, Cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda, savaşın arkasından pek çok olumsuzlukların olduğu bir dönemde 1924 Anayasası'nı yapmış ve yürürlüğe koymuştur. O gün hiç kimse çıkıp da 'Kurtuluş Savaşı var, şimdi anayasa yapma vakti değildir; anayasayı hele bir kenara koyalım, önce şu savaşı halledelim, sonra ona bakarız.' dememiştir. 

"REJİM DEĞİL HÜKÜMET SİSTEMİ DEĞİŞMEKTEDİR"

Türkiye'de 1923'te Cumhuriyet, devlet şekli olarak kabul ve ilan edilmiştir. Bugüne kadar da Cumhuriyetin, devlet şekli olarak üzerinde herhangi bir tartışma yoktur. Cumhuriyetimiz, demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olarak da nitelendirilmiştir. Eğer bir rejim değişikliğinden söz edecek olursak o zaman Cumhuriyetin bu niteliklerini değiştiren bir düzenlemenin burada olması lazım. Bunun içinde böyle bir düzenleme kesinlikle söz konusu değildir.

"HUKUK DEVLETİ GÜÇLENECEKTİR"

Cumhurbaşkanının resen imzaladığı emir ve kararlara karşı yargı yolu açılmaktadır. Bu hukuk devletini güçlendirir mi zayıflatır mı? Cumhurbaşkanının bugün siyasi sorumluluğu yoktur. Sadece vatana ihanetten dolayı belli çoğunlukla suçlanma imkanı vardır. Sorumsuz bir Cumhurbaşkanlığı makamı söz konusudur. Şimdi Cumhurbaşkanı için siyasi sorumluluk getiriliyor. Siyasi sorumluluk getirmek, hukuk devletini güçlendirir. 

"ATATÜRK'ÜN ANAYASASINA KARŞI ÇIKIYORSUNUZ"

Bizim yaptığımız Atatürk anayasalarına dönmektir, 1921, 1924 anayasalarına, partili cumhurbaşkanına dönmektir. Siz Atatürk'ün anayasasına karşı çıkıyorsunuz."

Günün Önemli Haberleri