Bekir Bozdağ cinsel istismar yasası için noktayı koydu

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinsel istismara ilişkin düzenlemeyle ilgili konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyona çekilen ‘cinsel istismar düzenlemesi’ ile ilgili olarak, ‘Bu konu artık kapanmıştır’ dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde, milletvekillerinin sorularına ve yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Konuşmasında idam tartışmalarına değinen Bozdağ, Türkiye'de idamın tartışılıyor olmasının anormal karşılanmaması gerektiğini söyledi.

Bozdağ, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, idamı isteyenler olacağı gibi istemeyenler de bulunacağını belirtti.

Herkesin görüşlerini dile getireceğini, bir tartışma ortamı yaratılacağını, sonuçta bu tartışmaların Parlamento tarafından değerlendirileceğini dile getiren Bozdağ, "AB'ye tam üyelik sürecinde, Türkiye'nin attığı adımlar son derece önemli, bu adımları atmaya elbette devam edecektir ama dışımızdaki ülkelerin Türkiye'nin içinde yürüyen bir tartışmadan rahatsız olmasını anlamakta zorlanıyorum." diye konuştu.

ERKEN YAŞTA EVLİLİKLE İLGİLİ DÜZENLEME

Bakan Bozdağ, kanunun izin vermediği yaşta evlenen ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için TBMM'de görüşülen kanun tasarısına bir geçici madde eklendiğini, aslında buradaki niyetin çok net, açık olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili büyük tartışmalar yaşandığını, bu tartışmalar çerçevesinde konunun komisyona çekildiğini anımsatan Bozdağ, "Komisyonda da yarın eklenen fıkra, madde metninden çıkarılacak ve tasarı bu fıkra olmadan yasalaşacaktır." ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetleri olarak erken yaşta evliliklere karşı olduklarını, bu konuda ciddi adımlar attıklarını, önemli değişiklikler yaptıklarını vurgulayan Bozdağ, "Belki de Cumhuriyet tarihinde bu alanda en önemli reformları yapan hükümet biziz." dedi.

"BU DÜZENLEMEYİ NE İÇİN GETİRDİK?"

Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek, bu konunun toplumun kanayan yarası olmaması için bu tür düzenlemeler yaptıklarını anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Biz toplumumuzun içindeki bu realiteden koparsak o zaman da başka haksızlıklara yol açmış oluruz. Toplumumuzun içerisinde yer alan bir toplumsal soruna ve bu sorundan doğan mağduriyetleri ortadan kaldırmaya dönük bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyi niçin getirdik? Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararı var. Toplumdaki bu gerçekliğe dikkati çekiyor, onarıcı adaletin dikkate alınmasını istiyor. Meclisin kurduğu aile ile ilgili bir komisyonun raporunda bu konuya bir çözüm bulunması öneriliyor. BİMER'e, doğrudan Bakanlığımıza, bütün siyasi partilere ailelerin ulaştırdığı mağduriyetler var."

Siyaset yaptıklarını, bu nedenle toplumdaki sorunlara sağır kalamayacaklarını dile getiren Bozdağ, bu nedenle de bu soruna çözüm aradıklarını belirtti.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Yaptığımız şey, esasında Anayasa Mahkememizin, Aile Araştırma Komisyonumuzun ve vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda bu konuya bir çözüm bulmaktır. Kesinlikle çok net söylüyorum, tecavüzcülere bir imkan vermek, evlenerek suçtan ve cezadan kurtarmak için getirilen bir düzenleme değildir. Bu düzenleme eğer yasalaşmış olsaydı, asla bir tecavüzcünün yararlanması mümkün olmayacaktı ama biz hükümet olarak toplumdan gelen her türlü eleştiri ve önerilere büyük değer veriyoruz. Bu düzenlemenin yapılması toplumun bir kesiminden yapılan bir talep, mağduriyeti çözmek içindi ama toplumumuz bu konuda farklı bir yaklaşım ortaya koyduğu için biz de milletin sesine kulak verdik ve tasarıyı komisyona çektik.

Komisyonda da tasarı metninden bu fıkra çıkacak ve eski haliyle geçecek. Eğer eski haliyle ileride siyasi partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır. Burada gerçekten iyi niyetle yapılan bir işten çok olumsuz sonuçlar çıktı, bundan da üzüntümü burada ifade etmek isterim çünkü ben adalet bakanı olarak küçük yaştaki evlilikleri savunan birisi değilim. AK Parti hükümetleri, erken yaşta evlilikleri önlemek için Cumhuriyet döneminin en önemli düzenlemelerini yapan bir iktidardır."

"DÜZENLEME TASARI METNİNDEN ÇIKARILACAKTIR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Twitter adresinde konuyla ilgili öncesinde açıklama yapmıştı:

"Kanunun izin verdiği yaştan önce evlenenlerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan düzenleme, Adalet Komisyonuna çekilecek. Komisyonda evlilikte yaşa takılanların mağduriyetini gideren düzenleme tasarı metninden çıkarılacaktır. Tasarının kalan kısmı yasalaşacak. Yaş engeli nedeniyle evlenemedikleri için mağdur olan aileler, dertlerini daha iyi anlatarak siyasi ve toplumsal desteği artırmalıdırlar."

"YILDIRIM: BUNU GÖREMEYİZ"

Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım da, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Gerek Cumhurbaşkanımızın bu konudaki geniş mutabakat çağrısı, gerekse de muhalefet partilerine kendi önerilerini geliştirilmeleri için zaman tanınması bakımından Meclis'teki bu tasarıyı komisyona alıyoruz ve komisyonda etraflıca bütün tarafların görüşleri de dikkate alınarak değerlendirilip bu sorun mutlaka ve mutlaka çözüme ulaştırılacaktır. Bunu görmezden gelemeyiz.

Komisyonda bu meseleler görüşülecek, onlardan [muhalefet] bir teklif gelirse bu da dikkate alınarak olgunlaştırılacak. Gelmezse sivil toplum örgütlerinden, vatandaşlardan, uzmanlardan akademisyenlerden gelen önerileri de dikkate alarak bu meseleyi halledeceğiz. Çünkü sorunların çözüm yeri siyasettir.

Erken yaşta çiftlerin kendi rızasıyla veya ailenin rızasıyla evlenmeleri rıza olsa bile kanunen yasak, suç. AK Parti iktidarından önce böyle bir suç yoktu. AK Parti hem gençleri korumak hem aileyi korumak adına reşit yaştan önceki evlilik, rızayla bile olsa bunu ceza kanununda suç olarak tanımladı."

Günün Önemli Haberleri