Bekaroğlundan ilginç iddia
Abone olSaadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu hükümetle ilgili ilginç bir iddiada bulundu.
Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu, ''merkezi hükümetin elinde kaynak bulunmadığını, sermayenin gözünün yerel yönetimlerin elindeki varlıklar ve hizmetlerde olduğunu'' iddia etti.
Bekaroğlu, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Kulübünce düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi durumunda İstanbul ile ilgili bütün kararları, İstanbullularla birlikte alacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bana göre belediye başkanları, 4-5 senede bir halkın oyunu alıp kral olmuyorlar. Belediye başkanının işi uygulamaktır, karar kentliye aittir. 7 tane tünel, Boğaz Köprüsü ve İETT arazisi... Ben bunları referanduma götürürdüm ve eminim İstanbullu buraların yeşil alan olmasını isterdi. Halk, kendileriyle ilgili bir şeyler konuşuluyor ama bunun ne anlama geldiğini bilmiyor. Böyle olduğu için referandumlarda, kendi çıkarlarına olanı çok kolay tespit edemiyorlar.''
Bekaroğlu, İstanbul'un, meclis toplantılarının, imar komisyonu toplantılarının ve ihalelerin kapalı kapılar ardında yapıldığını savunarak, burada da yine bilgi asimetrisinin söz konusu olduğunu söyledi.
Denetlenemeyen yerlerde her türlü usulsüzlük, haksızlık ve yolsuzluğun olabileceğini iddia eden Bekaroğlu, şunları kaydetti:
''Bugün belediyelerin denetlenmesi konusunda problem var. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütçesinin bir mislinden fazla, Belediye İktisadi Teşekküllerinin (BİT) bütçesi var. Bunlara hiçbir şekilde Sayıştay denetimi yapılmıyor. Bunlar İhale Kanunu'na da dahil değiller. Anonim şirket gibi, istedikleri gibi alıyorlar, satıyorlar ve hiç kimse sormuyor. Bu demokrasiye, adalete sığacak bir şey değil. Bu kentin sahipleri müşteriler, değil hemşehrilerdir. Maalesef bu yönetim, kentte yaşayan insanları müşteri gözüyle görüyor. İddiamız, belediyenin ürettiği bütün yerel hizmetleri maliyetine insanlara vermek.''
Bekaroğlu, 29 Marttaki seçimlerin, sadece bir yerel seçim olmadığını ifade ederek, ''2001 krizinden bu yana merkezi hükümetin elindeki varlıklar ve hizmetler bir şekilde çok uluslu şirketlere verildi. Hepsi ticarileşti. Merkezi hükümetin elinde hiçbir kaynak yok. Sermayenin gözü şu anda yerel yönetimlerin elindeki varlıklarda ve hizmetlerde'' görüşünü savundu.