Bebekle rahat seyahatin püf noktaları
Abone olBayram tatiline sayılı günler kala yolculuk hazırlıkları başladı. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, bebekleriyle yola çıkacak aileler için tavsiyelerde bulundu…
Yaz ayları geldiğinde bebekli ailelerin tatile giderken
yolculukta neler yaşayacakları konusundaki endişeleri oluyor.
Özellikle ilk bebekse, daha önce tecrübe etmedikleri konular
ebeveynleri korkutuyor. Önceden bilgi sahibi olup plan yapmak,
yolculuk esnasında daha az sıkıntı yaşamayı hatta keyifli bir
yolculuk geçirmeyi sağlayabilir.
EVDE GİYDİĞİ KIYAFETLERİYLE RAHAT EDER
“Yola çıkmadan önce ihtiyaç duyabilecek her şeyin bir listesini yapıp bu listeye sadık kalınmalı” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, yolculuğa hazırlık aşaması ile ilgili bilgiler verdi:► Yemek ve yatma zamanı için saat belirleyip, bebeği hep aynı saatte yedirip uyutmaya dikkat edilmeli.► Bebeğin kendisini daha güvende hissedebilmesi ve yabancılık çekmemesi için, sevdiği bir battaniyeyi veya oyuncağı yanında olmalı.► Bir tane seyahat yatağı ya da oyun parkı satın alıp, tatile gitmeden önce bebeğin buna alışması sağlanmalı.► Kalınacak otelde bebek bakım veya oyun odası hizmetleri olup olmadığı öğrenilmeli.► İçinde derece, bandaj, bebeğin kullandığı ilaçlar ve bebeğin doktorunun numarası olan bir ilk yardım çantası hazırlanmalı.► Rahat giysiler ve yedekleri yanınızda olmalı. Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huzursuz olmalarını önler.► Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları iyi zaman geçirmelerini sağlar.► Uçakta ve/veya otobüste verilen yiyecek ve içecekler yerine bebeğe uygun ona özel yiyecek ve içecekler tercih edilmeli. ► Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli yolculuklarda en az 2, uzun süreli yolculuklarda ise 3 temiz biberon bulundurulmalı. ► Yeterince alt bezi ve ıslak mendil de unutulmaması gereken diğer ihtiyaçlardır.
BEBEKLE UÇAK YOLCULUĞU
“Uçakla seyahat oldukça konforlu yolculuk şekillerinden biri
olması dolayısıyla, giderek daha fazla ebeveyn tarafından tercih
ediliyor. Uçuş konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için
sağlıklı bir bebeğin ilk ayını doldurduktan sonra uçması
öneriliyor” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı
ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Karaca Atakan, bebekle uçak
yolculuğu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları
anlattı:
► Uçarken en önemli sorun kulaklarda oluşur. Özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında olan değişikliklerden dolayı bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle, şiddetli bir şekilde ağlayabilirler. Bunu engellemek için yolculuk öncesinde bebeğin doktoruna da danışılarak, genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir ağrı kesici şurubun verilmesi uygun olabilir. Bu sayede orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun daha kolay açılması sağlanarak dolgunluk hissinin gelişmesi önlenebilir.
► Kulağı rahatlatacak başka bir önlem de yutkunmayı sağlamaktır. Bebeklr de emerek yutkundukları için kalkış sırasında emzirilmeleri kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içecekler içirilmesi ya da çiklet çiğnetilmesi de aynı etkiyi yapabilir.► Uçak yolculuklarında vücut susuz kalma sorunuyla da karşılaşabilir. Bunun en önemli sebebi; uzun uçak yolculuklarında sürekli olarak huzursuz olan çocukların, uçakta verilen yiyecek ve içecekleri reddetmesidir. Bebeklerin sık sık emzirilmeleri (yarım saatte bir), büyük çocukların da her zaman severek içtikleri içeceklerin yanlarında bulundurulması bu durumu önlemeye yardımcı olur.► Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havaalanı ve kabindeki hareket yeteneğinizi artırır. Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuğun daha kolay geçmesini sağlar.► Aktif enfeksiyonu olan çocukların zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmamaları gerekir. Özellikle bir kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabiliyor. Sinüziti olan çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir. İshali olan çocuklar uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebileceklerinden, ishal düzelene kadar uçmaları önerilmez. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmelerinde yarar vardır.
BEBEKLE ARABA YOLCULUĞU
“Ailecek arabayla seyahat etmek, uzun vakit alsa da istenilen zamanda mola verilebilmesi ve aile fertlerini yakınlaştırması dolayısıyla tercih edilen bir seyahat şekli” diyen Uzm. Dr. Sinem Karaca Atakan, “Eğer tatile arabayla çıkılacaksa, birkaç önemli noktaya dikkat edilmelidir” diyerek uyarılarda bulundu:
► Bebekler kucakta değil, kendileri için özel olarak tasarlanmış
araba koltuğunda oturmalıdır. Eğer bebek huysuzluk yaparsa, araba
durdurulmalı, araba hareket halindeyken asla koltuktan çıkarıp
kucağa alınmamalıdır.► Oynaması için çok sayıda oyuncak hazır
bulundurulmalıdır. Oyuncakların hepsini bir anda eline vermek
yerine, sıkıldıkça birer birer vermek dikkatini çekecektir.
► Arabada sert, ağır ve sivri eşyalar varsa, bunlar ortadan
kaldırılmalıdır. Böylece ani fren yapmak gerekirse, bunların etrafa
saçılıp bebeğe zarar verilmesi önlenebilir.► Her iki saatte bir
durup mola verilmelidir. Etrafa bakınması, vücudunu esnetmesi ve
gerekiyorsa bezinin değiştirilmesi uygun olabilir.► Bebeğe özel
atıştırmalıklar veya bebeğin sevdiği yiyecekler yolculuk esnasında
çantada bulundurulmalıdır.