Bebeğiniz ek gıdaya mı başladı? İşte uzmanından öneriler
Abone olBebeklerin ek gıdaya alıştıktan sonra ne kadar yemek istediklerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar Erol: Menüye siz karar verin, ne kadar yiyeceğine çocuk karar versin
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Murat Çağlar Erol, "Bebekler ek
gıdaya alıştıktan sonra günlük alım miktarını genellikle kendileri
ayarlar. Bu durum çocuğun yaşamı boyunca geçerli olacak kurallardan
biridir. Menüye siz karar verin, ne kadar yiyeceğine çocuk karar
versin" dedi.
Ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerin ihtiyaçlarına uygun ek gıdaların seçilmesinin ve hazırlanmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Uzm. Dr. Murat Çağlar Erol, bebeklerin gelişme ve sindirim sistemlerine uygun beslenme ipuçları hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Erol, anne sütünün önemine ve ek gıdaya geçiş dönemine değindi.
“En önemli besin anne sütü”
Anne sütünün öneminin altını çizen Uzm. Dr. Erol, “Bebeklerin beslenmesinde yerine koyulamayacak en önemli besin anne sütüdür. Her bebek anne sütünden mümkün olduğunca faydalanmalı, anneler ve bakım verenler bu konuda desteklenmelidir. Bebeğin ilk 6 ayında sadece anne sütü hem sıvı hem kalori ihtiyacını karşılayabilecek kadar zengin içeriğe sahiptir. Bu dönemde demir ve D vitamini ile desteklenmenin dışında ek bir besin kaynağına genelde ihtiyaç duyulmamaktadır. Bazı özellikli durumlarda hekiminiz tarafından ek gıdalara başlamanız 4-6 ay arasındaki dönemde önerilebilir, fakat erken başlansa da temel kurallar hep aynıdır” ifadelerini kullandı.
“Ek gıda ile tanışmada aç olduğu dönem beklenmeli”
Bebeklerin ek gıda ile tanışma serüvenine değinen Uzm. Dr. Murat
Erol, “6. aydan itibaren yavaş yavaş bebeğinizi ek gıdalar ile
tanıştırmaya başlayabilirsiniz, bebeğe vereceğiniz tüm gıdalar
temiz, taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu içeren
konserve ve katkı maddeli yiyecekler verilmemelidir. Bebek için her
öğün mümkün olduğunca taze olarak hazırlanmalı, oda sıcaklığında
uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir. Bu dönemde ek gıdaları
artırırken, anne sütünün devamlılığını sağlamaya özen
gösterilmelidir. Bebeği ek gıda ile tanıştırmak için aç olduğu bir
dönem beklenmeli, anne sütünün üzerine denenmemelidir. Miktar az
başlanıp giderek artırılmalıdır. Öğünlere tuz ve şeker
eklenmemelidir” diye konuştu.
“Sevmediği besinleri yemesi için zorlamayın”
Bebeklerin sevmedikleri besinler için zorlanamaması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Erol, “Sevmediği bir besini yemesi için zorlamayın. Bebeklerin de tat duyusu olduğu, onların da bazı besinlerin tadını sevmeyebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. 6’ncı, 7’nci aylarda mevsim sebzeleri ve meyveleri başlangıç basamağı olmalıdır. Her defada tek bir yeni besine başlanması ve 3 gün artan miktarlarda denenmesi gerekir. Dördüncü gün daha önce denenenler verilirken yeni bir ek besine daha başlanır. Ek besinler çocuk açken, emzirme öncesi, günde bir ya da iki öğün sunulmaya başlanır ve sonra yavaş yavaş iki öğün tamamen doldurulur” şeklinde konuştu.
“Menüye siz karar verin, ne kadar yiyeceğine çocuk karar versin”
Ek gıdaya alıştıktan sonra günlük alım miktarını genellikle
bebeklerin kendilerinin ayarladığını vurgulayan Uzm. Dr. Erol, şu
bilgileri paylaştı:
“Bu durum çocuğun yaşamı boyunca geçerli olacak kurallardan
biridir. Menüye siz karar verin, ne kadar yiyeceğine çocuk karar
versin. Ek gıdalarla birlikte bebeğinize su verme zamanı da
gelmiştir. Suyu gün içinde arada bir teklif edin. İstemiyorsa
gereksinimi yoktur. Bebeğinize verdiğiniz içme suyunu mümkünse 10
dakika kaynatın ve soğuduktan sonra verin. Kaynatılmış suyu cam
şişede saklayın. Su öğün sonrası bebeğe verilir, bu ağız içi
hijyeni açısından da katkı sağlar.”
“8 ve 12. ay arası beslenme”
8. ve 12. ay aralarında artık bebeğini anne sütünü kesmeden pütürlü gıdalara başlama zamanı olduğuna dikkat çeken Dr. Erol, “Bebek 8 aylık olduktan sonra parmakları ile kıskaç yapabilir ve lokmayı ağzına götürebilir. Bu aylarda parmakla yemenin desteklenmesi önemlidir. Çorbalara nohut, bulgur, bezelye, kuru fasulye mercimek, kıyma eklenerek zenginleştirme yapılmalıdır. Yumurta sarısına, kıyma içeren sebze çorbasına, beyaz etli balıklara, köfteye, tuzu alınmış pastörize peynire ve beyaz tavuk etine iyice ufalamak koşuluyla başlayabilirsiniz” açıklamasında bulundu.
“Bebeğiniz sizinle birlikte yemek yemeli”
Bebeklerin artık öğünlerini aile üyeleri ile birlikte yemelerine gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Erol, “Bebeğinizin öğünlerini yavaş yavaş çeşitlendirin. Yedinci ayından sonra tel süzgeçten vazgeçin. Yemeklerini çatalla ezerek verin. Dokuz ay civarında küçük lokmalar halinde yumuşak besinleri vermeye başlayabilirsiniz. Dokuzuncu ayla birlikte çocuğunuzun sofrada sizinle oturmasını ve elleriyle yemesini destekleyin. Bu aylarda taklitle öğrenme çok fazladır ve siz yemek yerken öğreneceği çok şey vardır. Bu nedenle bebeğiniz de sizinle birlikte yemek yemeli, size yavaş yavaş sofra arkadaşı olmalıdır” dedi.
“Yeni gıdalarla karşılaşmak bebeğin sindirim sistemi için bir testtir”
Yeni gıdaların bebeklerin sindirim sistemi için bir test olduğundan bahseden Uzm. Dr. Erol, “Bir yaşa doğru sizin yediğiniz tüm besinleri birkaç istisna dışında yiyebilir. İnek sütünü ve sütle hazırlanmış muhallebileri doktorunuz tarafından önerilmediği sürece on sekizinci aya kadar vermemek daha uygundur. Yeni gıdalarla karşılaşmak bebeğin sindirim sistemi için bir testtir, beklenmedik durumlar ve özellikle alerji ile karşılaşmanız halinde çocuk hekiminizin görüşünü almanız çok önemlidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.