BDP'nin yeni adı ve misyonu belli oldu!

Abone ol

Seçimlerin sonrasında geçtiğimiz hafta HDP'ye geçecekleri açıklanan BDP'li milletvekillerinden sonra BDP'de büyük bir dönüşüm yaşanacak. İşte BDP'nin yeni adı ve misyonu...

Kongre sürecini başlatan BDP'de, kongreyle birlikte sadece eş başkanlar değil, büyük bir dönüşüm de yaşanacak. BDP'nin ismi kongrede, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) olarak değiştirilecek. Sadece bölgede faaliyet yürütecek olan DBP, demokratik özerkliği inşasını hedefleyecek ve bu kapsamda özerkliğin ayakları olan sekiz boyutu hayata geçirecek.

DİHA'nın haberine göre yerel seçimlerin sonrasında geçtiğimiz hafta HDP'ye geçecekleri açıklanan BDP'li milletvekillerinden sonra BDP'de büyük bir dönüşüm yaşanacak. Milletvekillerinin BDP'den istifa ederek, HDP çatısı altında Meclis çalışmalarını sürdürmeye başlaması halinde, BDP'de de daha önce siyaset tarihinde olmayan bir değişikliğe geçilecek. BDP'li kaynaklardan alınan bilgilere göre, Haziran ayının başında yapılacak olan kongrede, isim değişikliğinin yanı sıra oluşturulacak yeni partiyle de bir nevi demokratik özerklik yaşama geçirilmiş olacak. Kongrede BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın dediği gibi "BDP'nin kapısına kilit vurulmayacak" ama isim değişikliğine gidilerek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile yola devam edilecek. Yine DBP içerisinde yer alan siyasetçiler de yerel ve genel seçimlerde aday olamayacak, yani yeni parti BDP'lilerin söylemiyle "kadro partisi" olacak. Buna karşılık seçimlere ise, Türkiye ve bölge illerinde tek parti olarak girilecek. Bu parti ise 28 Nisan'da milletvekillerinin geçiş yapacağı HDP olacak.

DBP'NİN HEDEFİ DEMOKRATİK ÖZERKLİK

Mevcut siyasi partilerden farklı bir işleyişe sahip olacak olan DBP'de, demokratik özerkliğin ayakları olan 8 boyutu hayata geçirecek bir çalışma içerisinde olacak. Buna göre, DBP kadroları halkın içerisinde daha aktif bir şekilde çalışma yürüterek halkı siyasal, hukuki, öz savunma, sosyal, ekonomik, kültürel, ekoloji ve diplomasi şeklindeki sekiz boyutta örgütleyerek, siyasi irade yapıp, demokratik özerkliğin inşasını hedefleyecek. DBP'nin sadece bölge kentlerinde çalışma yürütecek olması ve mevcut BDP'li belediyelerin de HDP geçmemesi bunu destekler nitelikte.

HDP EŞ BAŞKANLIĞINA BULDAN MI GELECEK?

Yeni formattaki partinin eş genel başkanlığı için şimdilik bir isim geçmese de HDP için kimi isimler kulislerde konuşuluyor. Bu isimlerden ikisi bir yılı aşkındır devam eden çözüm sürecinde defalarca İmralı ve Kandil'e giden BDP grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken. Kulislerde ismi geçen bir diğer isimse mevcut HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü. Türkiye sol çevresini temsilen Kürkçü'nün eş başkanlığa getirilmesi durumunda diğer eş genel başkanın da Pervin Buldan olması muhtemel.

DTK İÇİN DEMİRTAŞ AĞIR BASIYOR

HDP ve BDP'nin Haziran ayı içerisinde gerçekleştireceği kongrelerin ardından bu kez Demokratik Toplum Kongresi (DTK), genel kurulu toplanacak. Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlığı'na seçilen Ahmet Türk'ten dolayı boşalan DTK Eş Başkanlığı için ise kulislerde üç isim öne çıkıyor. Kongrede, eş başkanlığı bırakacak olan Demirtaş'ın yanı sıra Osman Baydemir ve mevcut DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk'un ismi, yeni dönemde DTK eş başkanlığı için öne çıkıyor. Her ne kadar Baydemir'in ismi kulislerde dolaşsa da Demirtaş'ın ismi daha ağır basıyor. Ancak Demirtaş'ın, DTK eş başkanlığı teklifine sıcak bakmadığı, bu konunun da kongre süreciyle birlikte netlik kazanacağı belirtiliyor.

Kongre hazırlık çalışmalarını yürüten BDP içerisinde hem yeni formattaki partinin işlevi ve çalışmaları hem de bundan sonra izlenilecek yol ve yöntem üzerine tartışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konuların biraz daha netlik kazanması bekleniyor.

BDP, 2008'DEN BERİ SİYASAL HAYATIN İÇİNDE

BDP'nin kuruluş dilekçesi, 2 Mayıs 2008 tarihinde partinin kurucu başkanı Avukat Mustafa Ayzit tarafından İçişleri Bakanlığı'na verilmişti. Diyarbakır'da, Eylül 2008'de 234 delegenin katılımıyla gerçekleşen birinci olağan kongrede, Varto Belediyesi eski Başkanı Demir Çelik partinin genel başkanı oldu. Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasından sonra Aralık 2009'da partinin genel merkezine taşınan BDP, eski DTP'lileri partilerinde siyaset yapmaya çağırdı. DTP'nin siyasi yasaklı dört belediye başkanı haricindeki 94 belediye başkanı, 23 Aralık 2009 tarihinde Diyarbakır'da yapılan bir törenle BDP'ye katıldı. Eski 19 DTP'li milletvekilleri ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras da 25 Aralık 2009'da BDP'ye geçerek Meclis'te grup kurdu.

Günün Önemli Haberleri