BDP'li Tan yapılan pazarlığı açıkladı

Abone ol

Muhalefetin sürece ilişkin kaygılarını hatırlatan BDP'li Altan Tan, yapılan pazarlığın içeriğini açıkladı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bursa İl Başkanlığı (YSGP) Nazım Hikmet Kültür Evi'nde "Barış ve Anayasa" konulu panel düzenledi. Panele, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan Prof. Dr. Mithat Sancar, YSGP Merkez Yürütme Kurulu üyes Saruhan Oluç konuşmacı olarak katıldı.

OLAN BİTEN ŞU

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, salonda katılımın az olmasına tepki gösterdi. İmralı görüşmelerinde ve Kandil'de PKK ile 10 saat süren görüşmelerde yer aldığını belirten Tan, "Ne oluyor ne konuşuluyor. Mutabakat ne? Devlet Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nun ifadesiyle pazarlık ne? Olan biten şu. PKK silahlı mücadeleye son verecek önce çatışmasızlık sürecek. PKK'nın silahlı güçlerini geri çekmesi. Ardından Ortadoğu'da Kürt siyaseti ile ilgili silahların sonsuza kadar susması. Türkiye de yeni bir anayasa yapacak, demokratikleşecek, Kürtlerle insani ahlaki vicdanı hakları tanınacak. Kürtler de rahat edecek yeniden bir Türkiye olacak. İşin özeti bu. 

PAZARLIĞA ERDOĞAN UYACAK MI?

Bu pazarlığa PKK, BDP, Kürt siyaseti, Başbakan Erdoğan uyacak mı? PKK ve Kürt siyaseti topyekun sözünde duracak. Bazı çatlaklar olsa da Kürt siyaseti genel bir tanımla sözünde duracak. Başbakan sözünde duracak mı onu zaman gösterecek. Bir ay, iki ay içinde bu işin rengi belli olacak. Kürt siyaseti yeni demokratik mücadeleye geçecek silahları bırakacak. Türkiye demokratik bir anayasa yapacak. Yeni bir Türkiye olacak" diye konuştu.

'HERKES ENDİŞELİ'

Tan, Türkiye'nin her yerinde süreçle ilgili endişeler olduğunu kaydederek, "Süreci Akil İnsanlar ve milletvekilleri halka anlatacak. Biz ana dilde eğitimi, belki özerk yapıyı veya diğer hak ve özgürlükleri istemeye devam edeceğiz. Ama bunlar birden olacak bir şey değil. Süreç devam edecek. Bu süreçte 'geçici anayasa' formülüne bile sıcak bakıyoruz. Süreç çerçevesinde her iki tarafın da şüphelerinin olması normal. Çatlak sesler de çıkacaktır. Türkiye'nin batısında 'bölünme' doğusunda ise 'kandırılıyor muyuz?" endişesi var" dedi.

'ÖNCE GEÇİŞ ANAYASASI YAPILMALI'

Prof. Dr. Mithat Sancar ise, Güney Afrika'da yaşanan geçiş sürecini örnek vererek, "PKK'nın geri çekilme ve silah bırakması bile çok önemli bir hamle. Barış süreci ciddi bir fay kayması. Yani altındaki zemin kaydığı için eski durduğun yerde kalamıyorsun. Barış süreci uzlaşı sürecidir. Kavga eden iki kişinin konuşarak uzlaşıya ulaştığı süreçtir. Bir taraf diğer tarafı yenmişse konuşmaya gerek yok. Güney Afrika'da 1980'den önce beyazların yönettiği diktatör bir yönetim vardı. Mandela 27 sene hapiste yattı. Barış sürecinde Mandela ile hapisteyken görüşmelere başlandı. 1990'lı yıllarda Mandela serbest kaldı. O zaman gerek siyahların gerek beyazların endişeleri vardı. Ancak görüşmeler sırasında her iki tarafın da endişeleri giderildi. Burada 'geçiş süreci' anayasası önemli rol oynadı. Türkiye'de de anayasa demokratik bir alan oluşturarak yapılmalı. Geçiş süreci anayasası iki partiyle de yapılabilir. Ama gerçek anayasa tüm partilerin katılımıyla olur. Önce demokratik anayasanın önündeki taşlar temizlenmeli. Anayasa eğer iki partiyle yapılırsa kalıcı olmaz. Bu yüzden meclis bir an önce harekete geçmeli" şeklinde konuştu. Çözüm gerçekleştiğinde birden cennete girilmeyeceğini söyleyen Sancar, yeni sürecin tüm kesimlerin memnuniyetini sağlamayacağını dile getirdi.

Daha sonra soru cevap kısmına geçilen panelde söz alan bir kadın izleyici süreçle ilgili konuşmalardan sonra kafasının karıştığını söyleyerek, 'Barış süreci, kan davalarını, töre cinayetlerini bitirecek mi? Köylerinden göç edenler geri dönebilecek mi?' diyerek tepki gösterdi. Kadın izleyici daha sonra panele birlikte geldiği arkadaşlarıyla birlikte salonu terk etti.

Günün Önemli Haberleri