BDP'li belediye petrolden pay alabilir mi?

Abone ol

Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın bölgedeki petrolden pay istemesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem, bugünkü köşesinde Gültan Kışanak'ın açtığı tartışmayı ele aldı. Yazar Kışanak'tan taleplerini daha net ve somut biçimde anlatmasını, hükümetten de varsa yeni yönetim anlayışını yansıtmasını istedi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak, El Cezire'nin Türkçe sitesine verdiği röportaj gündeme bomba gibi düştü. Tartışmalara katılan Tarhan Erdem'e göre "Mümkün değil" diyen Taner Yıldız merkezi idare; pay isteyen Gültan Kışanak ise yerinden yönetim anlayışını savunuyor.

Erdem, yazısında "Önce Bakan’ın söylediği petrolden alınan “devlet hakkı” ile Diyarbakır Belediye başkanının yerel idarenin alması gerektiğini söylediği “pay”ın ne olduğu açıklanmalıdır" ifadelerini kullandı. 

SADECE PETROLDEN DEĞİL

Devlet kaynaklarının nasıl paylaşılacağını yeniden irdelenmesi çağrısında bulunan yazar, yazısına şöyle devam etti:

"Sayın Kışanak, vergi ve devlet hissesi ayırımı yapmadan, “yerelin ekonomik varlıklarından pay” istemekte; Bakan ise, “İl Özel İdareye gönderdiğimiz birtakım ödenekler var, Sayın Kışanak’ın bu dediğim niyetle söylemiş olduğunu ümit ederim” demektedir; bence istenen gönderilen “ödemeler” veya yol ve diğer yerlerde harcananlarla mahsup edilemeyecek bir paydır.

“Ağabey” tavrıyla, “böyle bir şey gündemimizde yok” diyen Sayın Yıldız “yerleşik merkezi idare anlayışını” seslendirmekte; Diyarbakır Belediye Başkanı ise “yerinden yönetim” sistemini savunmaktadır.

Kışanak’a aceleyle cevap verdiğini sanıyorum sayın bakanın; sadece petrolden değil bütün “ekonomik kaynaklardan” pay istenmektedir. İstenen “pay” ile; maliye bakanlığı gelir idaresinin topladığı vergi gelirleri üzerinden, 5779 sayılı kanuna uygun olarak belediyelere “ayrılacak pay” arasında ciddi fark vardır.

Bakan bu farkı anlayarak, hükümet adına bu isteğe karşı verilecek cevabın yasal zemini üzerinde çalışmalıdır. Bu cevap, yürürlükteki yasalarla sınırlı kalmamalı, hükümetin varsa yeni yönetim anlayışını yansıtmalıdır.

Diyarbakır Başkanı ve herhalde diğer büyükşehir başkanları da, istenilen kaynaklar ve yerel yönetimlere verilmesi gereken payın tanımı, alt kademelere devir kuralları üzerinde ayrıntılı biçimde çalışıp kamuoyuna açıklamalıdırlar.

Bu çalışmalarla tartışma, “istiyoruz” ile “gündemimizde yok” dışına taşınacak; yükseköğretim üyeleri ve ilgililer halka hizmet yoluna girecek, siyasetimiz “didişmeden” biraz olsun çıkacaktır.

Günün Önemli Haberleri